У току рјешавање 11.500 предмета за легализацију у Бањалуци

Срна
У току рјешавање 11.500 предмета за легализацију у Бањалуци

Бањалука - Одјељењу за просторно уређење Градске управе Бањалука, током прошле године, поднесено је више од 8.200 захтјева за легализацију бесправно изграђених објеката.

Укупно је од 2008. године, када је први пут почео процес легализације, поднесено више од 19.500 захтјева, од чега је до сада окончано више од 8.000 поступака.


Тренутно је активно више од 11.500 предмета за легализацију, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Шеф Одсјека за легализацију у Одјељењу за просторно уређење Вук Вишекруна рекао је да је од 2008. године издато око 4.000 накнадних грађевинских дозвола, од чега 784 дозволе у 2016. години.

Он је нагласио да је већина захтјева поднесених у 2016. години запримљено у децембру, више од 5.100, од чега само у посљедњој седмици више од 2.800 захтјева, што је за посљедицу имало да су многи од тих захтјева непотпуни, то јест не садрже сву потребну документацију за покретање поступка.

"За грађане је битно да знају да су они подношењем захтјева ушли у процес легализације и да ће њихов захтјев бити обрађен", појаснио је Вишекруна.

Он је навео да је ресорно министарство надлежно да одлучи о могућности продужетка рока за легализацију, те да је за то потребна измјена Закона о уређењу простора и грађењу, али је додао да за сада нема информација да ли је тако нешто у плану.

Захтјеви који су непотпуни биће обрађени након њихове допуне, а од странака ће се позивом затражити да доставе потребну документацију. Да би тај процес ишао брже, они већ сада могу да је припремају, те да је доставе и прије него за то заприме позив од надлежног органа.

Из Градске управе подсјећају да је за комплетирање захтјева неопходно доставити копију катастарског плана, доказ о власништву и посједовни лист, као и геодетски снимак ситуације стварно изведеног стања бесправно изграђеног објекта, те евентуално грађевинску дозволу или аеро-фото снимак објекта, уколико постоје.

С обзиром на велики број предмета који треба ријешити, у Одсјеку за легализацију су свјесни посла који је пред њима и апелују да грађани имају стрпљења.

Из Градске управе поручују да ће у неким случајевима рокови за рјешавање бити и нешто дужи, с обзиром да рјешавање сваког појединачног предмета подразумијева излазак службеног лица на терен, израду урбанистчко-техничких услова, те, након достављања техничке документације инвеститора, контролу и обрачун трошкова легализације, као и израду грађевинске или грађевинске и употребне дозволе, а с обзиром на јако велики број предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана