У школи за возаче не уче да возе

nezavisne.com
У школи за возаче не уче да возе

Бањалука, Рудо - У току школовања за занимање возач моторних возила средњошколци у РС не пролазе практичну обуку, него само теоретски дио, па након школовања немају ни основ за добијање возачке дозволе, што би, према ријечима појединих директора, родитеља, али и послодаваца који траже превознике, требало промијенити.

Татомир Елез, директор Средњошколског центра Рудо, истакао је да је овај средњошколски центар поднио захтјев Министарству просвјете и културе РС за регистрацију ауто-школе за обуку ученика смјера возач моторних возила.

"Наш захтјев за регистрацију ауто-школе је Министарство одобрило јер смо испунили све услове прописане правилником о условима за отварање ауто-школе", казао је Елез.

Како наводи, ученици се обучавају за полагање испита Б категорије и у школи остварују око 50 одсто часова прописаних Правилником о управљању моторним возилом, за шта, како каже, не плаћају накнаду.

"Трошкове горива сноси школа, а накнада за инструкторе се исплаћује у оквиру редовног радног времена професору машинске струке који има положен испит и лиценцу за инструктора вожње", нагласио је Елез и додао да ученик сноси око 50 одсто трошкова обуке, те да ова обука није предвиђена за трећа лица, него само за ученике смјера возач моторног возила.

Овакво стање није у другим средњошколским центрима, гдје се учи само теорија.

Гордана Вујановић, директорица Средњошколског центра "Ђуро Радмановић" Нови Град, каже да се ученици смјера возач моторних возила не обучавају у вожњи, него стичу само теоријска знања.

"Та знања им олакшавају да по завршетку школе могу приступити полагању тестова", рекла је Вујановићева.

Према њеним ријечима, родитељи, као и ученици који уписују овај смјер, су упознати с тим да се у школи не обучавају у вожњи, нити послије тога стичу услов за добијање возачке дозволе, него се, како каже, само припремају за теоријски дио.

Спасоје Васиљевић, директор Саобраћајне и електро школе Добој, казао је да се и у овој школи одвија само теоретска обука, коју обављају лиценцирани предавачи.

"Прије десетак година имали смо обуку у вожњи за ученике овог смјера, али је ту настао проблем због плаћања", истакао је Васиљевић.

Навео је да средства за материјалне трошкове, који су, како каже, прилично високи, издваја општина, а други проблем је, појашњава, радник који би радио на обуци ученика, јер он мора да се плаћа преко Министарства.

"Ту постоји много законских баријера, па управо због тога то рјешавамо на начин да се у школи изводи само теоријска обука", рекао је Васиљевић за "Независне".

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС (УУП РС), казао је да је невјероватно да се лице школује за одређено занимање, а да након тога није оспособљено за посао.

"Недопустиво је да неко заврши школу за возача, а да након тога не може да вози и да мора да похађа обуку у ауто-школи, јер не могу да вјерујем да неко за три године, колико траје школовање, не може да се обучи да постане возач", нагласио је Шкребић.

У Министарству просвјете и културе РС казали су да се за занимање возача моторних возила у РС у овој школској години школују 274 ученика у шест средњих школа.

"Ученици практични дио оспособљавања обављају у ауто-школама, а свим редовним ученицима који се школују за ово занимање који излазе први пут на полагање и који се током школовања оспособе за полагање возачког испита омогућено је бесплатно полагање тестова, прве помоћи, те бесплатан излазак на возачки испит", истакли су у Министарству, што ипак значи да возачку обуку плаћају сами ученици, тј. њихови родитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана