U školama više govoriti o srpskim stradanjima

Srna
U školama više govoriti o srpskim stradanjima

Banjaluka - Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović poručio je danas da se putem zvaničnih nastavnih programa, planova i školskih udžbenika mora više i otvorenije govoriti o stradanjima Srba s ciljem razvijanja kulture sjećanja.

Povodom obilježavanja 76 godina od kada su ustaše ubile 52 učenika Osnovne škole "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac, Damjanović je rekao novinarima da će naredne školske godine Srpska dobiti novi nastavni plan i program za istoriju za učenike 9. razreda osnovnih škola, kao i za srednjoškolce.

"Srbi treba da izvuku pouku iz svih proteklih ratova, da se okrenu sebi i više vode računa o tome kako da se zaštite. Pokušavamo to uraditi i na način kako se izraelski narod sjeća svojih žrtava", istakao je Damjanović.

On je podsjetio da je urađenim izmjenama i dopunama nastavnih planova iz srpskog jezika i istorije više pažnje posvećeno zločinima i događajima iz Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata.

Direktor Osnovne škole "Đura Jakšić" Darko Tomić rekao je da je na prosvjetnim radnicima da prenose istinu mladima o ustaškom zločinu 1942. godine u Šargovcu, Drakuliću i Motikama i da se ne smije zaboraviti nijedna žrtva.

"Cilj je da ne dozvolimo da se istina prekraja, jer je srpski narod u prošlom vijeku imao stotine hiljada žrtava", rekao je Tomić, dodajući da su prosvjetne institucije već preporučile školama da se, prema planu i programu školskih ekskurzija, posjećuju i mjesta stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Za 52 dječaka i djevojčica, koju su u Šargovcu ustaše zvjerski ubile u Drugom svjetskom ratu, danas je ispred spomenika u dvorištu škole "Đura Jakšić" služen parastos.

Na ovom mjestu je 52 puta ubijen Hristos i ovaj zločin treba oprostiti, ali nikada zaboraviti, poručili su sveštenici Eparhije banjalučke.

Obilježavanju 76 godina od stradanja učenika prisustvovali su predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni građani i učenici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Među ubijenima bez ispaljenog metka bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana