U sezoni “naberu” i do 1.000 maraka

Milijana Latinović
U sezoni “naberu” i do 1.000 maraka

Banjaluka - Berači gljiva širom Srpske zadovoljno trljaju ruke jer su ove godine šume i proplanci bogati vrganjima, smrčkom i lisičarkama, pa će i zarada do kraja sezone biti dobra.

Veliki broj kišnih dana sa puno vlage u zemljištu pogodovao je rastu gljiva, što je posebno obradovalo gljivare, koji slobodno vrijeme provode u sakupljanju šumskih plodova čijom prodajom popunjavaju kućni budžet. Iskusni gljivari kažu da u sezoni kao što je ova zarade oko 1.000 maraka.

Slavko Krstić iz Vlasenice ove darove prirode sakuplja već 30 godina i, kako kaže, nikada još u njegovoj korpi nije “zalutala” neka otrovnica.

- Uglavnom berem vrganje i lisičarke. U sezoni “uberem” najmanje hiljadu maraka. Ove godine ih ima baš dosta, pa se nadam da će i zarada biti bolja - kazao je Krstić i rekao da jedino ove dvije vrste gljiva priprema u svom domaćinstvu.

Prijedorčanka Dragica S. kaže da ove godine šume obiluju gljivama koje su i izuzetnog kvaliteta.

- Ne pamtim da ih je posljednjih godina bilo više. Aktuelna je berba crne trube i vrganja. I otkupna cijena je solidna, tako da očekujem dobru zaradu - kazala je ova Prijedorčanka.

Ovogodišnjim rodom gljiva zadovoljni su i otkupljivači, koji će, kako kažu, imati dovoljno sirovine za izvoz na inostrano tržište, za razliku od lani kada gljiva nije bilo ni za lijeka. Ističu da je u proteklih pet godina ovo najbolja sezona za gljivare.

- Kiša koja je padala skoro svaki dan i velika vlažnost pogodovali su rastu gljiva, tako da ćemo ove godine otkupiti znatno veće količine nego lani. Otkupljujem crnu trubu, vrganj, smrčak i lisičarke. U prosjeku otkupim godišnje 100 tona svježih gljiva - rekao je vlasnik preduzeća “Smrčak” iz Zvornika Miladin Mijatović, koji ove šumske plodove otkupljene širom BiH izvozi na inostrano tržište.

Dodaje da otkupna cijena varira u zavisnosti od kvaliteta i ponude gljiva na tržištu.

  • Protekle dvije godine nije bilo gljiva na tržištu, pa je otkupna cijena bila visoka, smrčak smo plaćali i po 20 maraka za kilogram, a vrganje od deset do 15 KM, dok su cijene sada koju marku niže - rekao je Mijatović i dodao da je među ovim gljivama najcjenjeniji smrčak, kojeg i nema mnogo u BiH, pa za kilogram sušenog plaćaju i do 250 maraka.

Sakupljanje gljiva

Miladin Mijatović pojašnjava da je veoma važno da sakupljači znaju kako i koje gljive da sakupljaju.

- Bitno je da beru one koje su velike i kvalitetne, da ne beru sitne gljive, ali ni one koje su već prestarjele. Ne beru se gljive sa zemljom, već sijeku nožem, i nikako ih ne treba stavljati u najlonske vrećice. Najbolje je brati ih u prozračne korpe - rekao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana