У сезони “наберу” и до 1.000 марака

Милијана Латиновић
У сезони “наберу” и до 1.000 марака

Бањалука - Берачи гљива широм Српске задовољно трљају руке јер су ове године шуме и пропланци богати вргањима, смрчком и лисичаркама, па ће и зарада до краја сезоне бити добра.

Велики број кишних дана са пуно влаге у земљишту погодовао је расту гљива, што је посебно обрадовало гљиваре, који слободно вријеме проводе у сакупљању шумских плодова чијом продајом попуњавају кућни буџет. Искусни гљивари кажу да у сезони као што је ова зараде око 1.000 марака.

Славко Крстић из Власенице ове дарове природе сакупља већ 30 година и, како каже, никада још у његовој корпи није “залутала” нека отровница.

- Углавном берем вргање и лисичарке. У сезони “уберем” најмање хиљаду марака. Ове године их има баш доста, па се надам да ће и зарада бити боља - казао је Крстић и рекао да једино ове двије врсте гљива припрема у свом домаћинству.

Приједорчанка Драгица С. каже да ове године шуме обилују гљивама које су и изузетног квалитета.

- Не памтим да их је посљедњих година било више. Актуелна је берба црне трубе и вргања. И откупна цијена је солидна, тако да очекујем добру зараду - казала је ова Приједорчанка.

Овогодишњим родом гљива задовољни су и откупљивачи, који ће, како кажу, имати довољно сировине за извоз на инострано тржиште, за разлику од лани када гљива није било ни за лијека. Истичу да је у протеклих пет година ово најбоља сезона за гљиваре.

- Киша која је падала скоро сваки дан и велика влажност погодовали су расту гљива, тако да ћемо ове године откупити знатно веће количине него лани. Откупљујем црну трубу, вргањ, смрчак и лисичарке. У просјеку откупим годишње 100 тона свјежих гљива - рекао је власник предузећа “Смрчак” из Зворника Миладин Мијатовић, који ове шумске плодове откупљене широм БиХ извози на инострано тржиште.

Додаје да откупна цијена варира у зависности од квалитета и понуде гљива на тржишту.

  • Протекле двије године није било гљива на тржишту, па је откупна цијена била висока, смрчак смо плаћали и по 20 марака за килограм, а вргање од десет до 15 КМ, док су цијене сада коју марку ниже - рекао је Мијатовић и додао да је међу овим гљивама најцјењенији смрчак, којег и нема много у БиХ, па за килограм сушеног плаћају и до 250 марака.

Сакупљање гљива

Миладин Мијатовић појашњава да је веома важно да сакупљачи знају како и које гљиве да сакупљају.

- Битно је да беру оне које су велике и квалитетне, да не беру ситне гљиве, али ни оне које су већ престарјеле. Не беру се гљиве са земљом, већ сијеку ножем, и никако их не треба стављати у најлонске врећице. Најбоље је брати их у прозрачне корпе - рекао је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана