U prvom kvartalu sudovi riješili 60.339 starih predmeta

Srna
U prvom kvartalu sudovi riješili 60.339 starih predmeta

Sarajevo - Sudovi u BiH riješili su u prva tri mjeseca ove godine 60.339 najstarijih predmeta, što je dodatno doprinijelo kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta, odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH, a time i pravosuđa u cjelini.

Ovo su najnoviji rezultati aktivnosti praćenja procesa rješavanja starih predmeta, jedne od primarnih aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, kojom se osigurava da sudovi u potpunosti poštuju ispunjenje svojih planova, saopšteno je iz VSTS-a.


Sudovi su planovima za rješavanje predmeta u 2017. godini planirali da riješe 156.320 najstarijih predmeta, a od prvostepenih sudova se očekivalo da u prvom kvartalu ove godine ostvare minimalno 25 odsto svojih planova.

Analizom je utvrđeno da su sudovi realizovali plan u jednakom ili većem procentu od očekivanog, te su u prosjeku ostvarili 36 odsto plana.

U saopštenju se dodaje da zahvaljujući ovoj aktivnosti, čija implementacija je započela 2010. godine, dolazi do kontinuiranog smanjenja broja neriješenih starih predmeta i do danas putem planova sudovi su riješili 720.000 najstarijih predmeta, što utiče i na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta i skraćivanje trajanja postupaka u sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana