У понедјељак почиње други уписни рок, мјеста има чак и у гимназијама

nezavisne.com
У понедјељак почиње други уписни рок, мјеста има чак и у гимназијама

Бањалука - Будући средњошколци који у јунском року нису задовољили услове конкурса, од 2. до 13. јула имају прилику да се упишу у средње школе у којима је остало слободних мјеста, а има их чак и у гимназијама у неким општинама.

Планом уписа у прве разреде средњих школа за наредну школску годину предвиђена су 11.083 мјеста.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе, казао је да упис у средњу школу постаје права мука за ђаке.

“Након што су у првом уписном року мјеста попуњена у Медицинској школи и Гимназији, мјеста у другом уписном року нема ни у Економској и Електротехничкој школи 'Никола Тесла', али зато има у Грађевинској, Технолошкој, Школи ученика у привреди те Пољопривредној школи”, казао је Бајић.

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије, наводи да слободних мјеста има у Гимназији те Пољопривредној школи и Средњошколском центру.

“Врло слична ситуација је у околним мјестима регије, слободних мјеста имамо у гимназијама, попут Новог Града, Прњавора и Градишке, а остала мјеста су попуњена”, казала је Совиљева.

Да слободних мјеста у школама има и у добојској регији, сагласан је и Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа на подручју Добоја, који истиче да већина мјеста у школама није попуњена.

“Слободних мјеста има у свим школама, осим у Саобраћајној и Медицинској”, казао је Васиљевић и додао да је, као и претходне године, најмање интересовања показано за Гимназију.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, истиче да у њиховој регији има око 70 неуписаних ученика.

“Слободних мјеста у свим школама имамо око 100, а у првом уписном року мјеста су попуњена само у Економској школи”, казао је Ђурић за “Независне”.

У Средњошколском центру “Василије Острошки” у Сокоцу у првом уписном року уписана су 93 од планираних 116 ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана