У понедјељак почиње анкета о радној снази у БиХ

Срна
У понедјељак почиње анкета о радној снази у БиХ

Сарајево - На подручју цијеле БиХ од 9. до 22. априла требало би да буде спроведена тринаеста анкета о радној снази, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Агенција за статистику БиХ, у сарадњи са ентитетским заводима за статистику, реализоваће анкету на репрезентативном узорку од 10.647 случајно одабраних домаћинстава, од чега 5.969 из Федерације БиХ, 3.613 из Републике Српске и 1.065 из Брчко дистрикта.


Циљ је да се, у складу са методолошким правилима и начелима Међународне организације рада и методолошким препорукама Евростата, добију подаци о основним радним карактеристикама становништва у БиХ и уради процјена укупне радне снаге.

Анкета омогућава да се прате стање и промјене на домаћем тржишту рада, односно величина, структура и обиљежја активног и неактивног становништва.

Из Агенције напомињу да је број незапослених добијен посредством анкете о радној снази једини међународно упоредиви индикатор незапослености у БиХ.

Анкетирање ће вршити анкетно особље акредитовано од Агенције за статистику БиХ, те федералног и републичког завода за статистику.

Статистичке институције БиХ гарантују да ће, у складу са Законом о статистици БиХ и Законом о заштити личних података, одговори на постављена питања бити строго повјерљиви, да ће испитаници остати потпуно анонимни и моле грађане за активну сарадњу у реализацији ове важне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана