У понедјељак нова сједочења о злочинима над Србима у броду

Срна
У понедјељак нова сједочења о злочинима над Србима у броду

Сарајево - Наставак суђења Алминку Исламовићу за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године биће одржано пред Судом БиХ у понедјељак, 17. септембра.

Исламовић је оптужен да је као некадашњи припадник и командир Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране од марта до октобра 1992. учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону “Полет”.


На терет му је стављено и одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

На рочишту одржаном 3. септембра, свједок Тужилаштва БиХ Драго Трифковић изјавио је да је видио како оптужени Алминко Исламовић туче друге затворенике.

Трифковић је рекао да је заробљен у мају 1992. године и доведен у стару зграду полиције, гдје је често виђао Исламовића са осталим војним полицајцима.

“Није био обични војни полицајац, имао је неки чин”, рекао је свједок, додајући да га је Исламовић неколико пута спасио батина, али је видио и како “туче рукама” двојицу других затвореника.

Други свједок Славко Грабовац рекао је да га оптужени Исламовић није ни заробио, ни ударао, те да је чуо да је његов брат минирао Цркву Пресвете Богородице у Босанском Броду.

“Алминков брат Шемсо је то урадио, цијели Брод је то причао”, рекао је свједок.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана