У петак Европска ноћ истраживача

Агенције
У петак Европска ноћ истраживача

Бањалука - Манифестација "Европска ноћ истраживача 2017" биће одржана у петак, 29. септембра у Бањалуци на неколико различитих локација.

Манифестација под слоганом "Креирамо боље сутра" почеће у 17.00 часова.


Свечана церемонија и централни дио манифестације ће, уз мноштво изненађења за посјетиоце, бити одржан у бањалучком Културном центру Бански двор, а посебно изненађење припремила је ИТ компанија "Проинтер" са "путовањем у виртуелну реалност".

"Кутак виртуелне реалности биће доступан свима жељним авантуре, али на мало другачији начин. Припремили смо најузбудљивији програм, а на посјетиоцима је да понесу мало храбрости за изазове и добро расположење", рекла је ПР менаџер компаније "Проинтер" Тамара Пећанац.

Посјетиоци ће моћи да посјете Сајам науке и технике, као и научна предавања и дебате. На располагању ће им бити едукативни инфо-кутак, а биће организовано и такмичење за средње школе у коме ће ђаци представити научно-истраживачке радове.

У Дому омладине "Пут у свемир" приказаће Астрономско друштво Србије.

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске биће организована дебата Дебатног клуба "Горгије" бањалучке Гимназије, а у Музеју савремене умјетности дјечији писац Јелена Којовић Тепић водиће посјетиоце кроз изложбу Грејсона Перија.

У Музеју Републике Српске посјетиоци ће моћи да погледају археолошку изложбу Милке Ђукић и 12. ревију археолошког филма, саопштили су организатори "Европске ноћи истраживача 2017".

Дјечије позориште Републике Српске организоваће изложбу "Музеја лутака", а Народно позориште је у сарадњи са Астрономским друштвом "Руђер Бошковић" из Београда припремило "пут на Мјесец", јединственим гледањем кроз телескоп и предавањем о астрономији.

Партнерски догађај ове препознатљиве ноћи науке и истраживачког рада је и "Стартап ДНА" конференција, која ће бити одржана у Смарт офису, гдје ће сви учесници имати прилику да разговарају са неким од најпознатијих регионалних, европских и свјетских предузетника, директора и научника.

"Европска ноћ истраживача" у Бањалуци се организује шесту годину заредом.

Оснивач и директор "Европске ноћи истраживача" Аисте Леман рекла је да је прошле године ову манифестацију посјетило више од 17.000 људи.

"Европска ноћ истраживача" је европски догађај који је покренула Европска комисија 2005. године, а сви садржаји за посјетиоце су бесплатни.

Пројекат "Европске ноћи истраживача" суфинансира Европска комисија у оквиру програма Хоризонт 2020 - Марија Склодовска Кири акције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана