У паклу трговине људима и 47 дјеце

Ведрана Кулага
У паклу трговине људима и 47 дјеце

Сарајево - Трговина људима пријети да постане један од крупних проблема у БиХ јер број идентификованих жртава расте из године у годину, а томе знатно доприноси блага казнена политика у домаћим правосудним институцијама.

Извјештај о стању у области трговине људима у БиХ за 2017. годину, који је припремио државни координатор за борбу против трговине људима, показао је да се она најчешће одвија унутар граница БиХ, али су забиљежени и случајеви прекограничне трговине ради сексуалног искоришћавања и присилног рада у којима су жртве била и дјеца. Подаци показују да међу жртвама има више малољетника и да су женске особе сексуално искоришћаване, а ромска дјеца подвргнута присилном просјачењу, чињењу кривичних дјела и служењу у домаћинствима и на силу увођена у бракове.

- У БиХ су лани идентификоване 83 потенцијалне жртве трговине људима у сврху радне и сексуалне експлоатације, просјачења и присилних бракова. То представља повећање за 35 жртава у односу на годину раније. Од укупног броја 36 жртава је пунољетно, 47 малољетно, 58 су женског пола, а у 25 случајева ријеч је о мушкарцима. Двије жртве су држављани Холандије и Либије, а осталих 81 су држављани БиХ - показују подаци из извјештаја.

Судови су у 2017. години изрекли 17 осуђујућих пресуда за исти број особа, а у 14 је изречена затворска казна, док је један окончан условном, а два новчаном казном. Годину раније изречене су четири казне затвора за десет лица. Затворске казне су углавном у трајању од годину и двије, а у невладином сектору управо то виде као један од кључних узрока повећања броја кривичних дјела из ове области. Упозоравају да је трговина људима озбиљан друштвени проблем и да још није искоријењен ни феномен ропства.

- Казнена политика је веома блага и то је огроман проблем. Број идентификованих жртава трговине људима се повећава сваке године, а треба имати у виду да нису све бројке ушле у евиденцију. Тренутно стање у БиХ је више него забрињавајуће. Велики број младих одлази из земље без детаљног провјеравања пословних понуда, а иза појединих се крију организоване криминалне групе које врбују и врше експлоатацију - рекла је портпаролка мостарског Удружења “Нови пут” Едиса Демић.

На све израженији проблем трговине људима указали су лани и чланови Заједничке комисије за људска права у Парламенту БиХ, који су истакли да треба пооштрити казне за та кривична дјела.

Међународне организације располажу различитим подацима о броју људи који годишње постану жртве трговине људима и о заради која бива остварена од те криминалне активности. Подаци УН говоре да сваке године 700.000 жена, дјеце и мушкараца у свијету постану жртве трговине људима.

Број жртава

83 идентификоване жртве трговине људима у 2017. години

48 идентификованих жртава трговине људима у 2016. години

36 пунољетних жртава

47 малољетних жртава

Структура жртава

52 - просјачење

10 - радна експлоатација, навођење на проституцију и друге облике сексуалног искоришћавања

7 - радна експлоатација

5 - закључивање присилних и уговорених бракова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана