У паклу проституције са 15 година

nezavisne.com
У паклу проституције са 15 година

Бањалука - У пакао проституције у Републици Српској прошле године увучене су 44 особе млађе од 18 година, показују подаци Републичког завода за статистику у билтену “Социјална заштита 2018”.

Како се наводи у билтену, “склоност” према проституцији у односу на претходну годину већа је за шест малољетних особа, а у најстарији занат на свијету малољетници су увучени већ са 15 година (10 особа), али ипак најчешће је то доб 17-18 година (34 особе).

У паклу проституције највише је тинејџерки, јер према подацима њих је 41, а тинејџера три.

Што се тиче одраслих, то су најчешће жене и мушкарци у доби од 18 до 26 година и њих је у прошлој години евидентирано 43.

Жена је око три пута више (33) и “најактивније” су оне од 18 до 21 године, док је седам од укупно десет мушкараца склоних проституцији у животној доби од 22 до 26 година.

Бројке показују да је само једна жена старија од 45 година регистрована да се бавила проституцијом.

Драгица Радовић, омбудсман за дјецу РС, каже за “Независне” да је сваки број који указује да су дјеца у проституцији поражавајући.

“Основно питање је како су дјеца дошла у ту ситуацију, шта су узроци који су их довели у ту ситуацију и шта су надлежни предузели онда када су их евидентирали”, каже Радовићева.

Бањалучки психолог Александар Милић истиче да је све то повезано с падом менталног здравља код свих узраста, као и с поремећајем начина живота.

“Код малољетника је то недостатак добрих навика и активитета. Лоша навика је пасивизација и досађивање.

Проституција је везана за одређене угоде у неком узрасту. Дјеца у пубертету најчешће показују нагоне, у том добу почиње експонирање тих потреба”, каже Милић.

Напомиње да се затим појављује потреба за еротским доживљајима, те дјеца рано ступају у сексуалне односе и углавном су то они млади који су мање успјешни на неким пољима.

“Уз задовољавање сексуалних потреба настају и друге потребе, материјална добит, ласкање, додворавање, манипулација. То може бити вршњачки усмјерено, али и с неким старијим особама. То се стимулише неком коришћу, новцем, поклонима, одвођењем у неке локале. То је једна потреба доказивања и припадања”, каже Милић.

Показало се у пракси, како истиче, да су то све дјеца која су раније била лишена одређене потребе, због чега кад одрасту открију ту своју склоност, а посебно кад увиде профитабилност.

Додаје да су важне добре навике од раног узраста, разговор са дјецом о сексуалности и потребама, здравој и правовременој репродукцији, коју данас, како закључује, дјеца немају у школама, а често ни у породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана