У општину Србац уложено око 58 милиона КМ

Срна
У општину Србац уложено око 58 милиона КМ

Бањалука - Према подацима Владе Републике Српске, у општину Србац је од 2006. године до сада по различитим програмима уложено око 58 милиона КМ, а кроз кредите Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске пласирано још око 30 милиона.

За пројекте који се реализују на подручју ове општине из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске одобрено је око 5,5 милиона КМ, од чега око три милиона КМ за изградњу спортске дворане.

У Влади Републике Српске Срни је речено да су значајна средства, више од 22 милиона КМ, уложена у пољопривреду ове локалне заједнице.

У периоду од 2007. до 2017. године за подстицаје за развој пољопривреде и села, издвојено је више од 14 милиона КМ, те око шест милиона КМ за одбрану од поплава.

Одлукама Владе, значајна средства додијељена су за изградњу локалних, те рехабилитацију магистралних и регионалних путева, укупно 21 милион КМ.

Кроз разне пројекте за изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката, набавку рачунара, те увођење информационих система, у овој локалној заједници издвојено је око два милиона КМ.

Од 2006. до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак обезбијеђено је милион марака.

Кроз активности подршке привреди Владе Српске, међу којима су подстицај извоза, суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, издвојено је око 2,4 милиона КМ, од чега 400.000 КМ за субвенције електричне енергије за социјално угрожено становништво.

Из Владе наводе да су у сарадњи са Борачком организацијом, реализовани многи пројекти, укупно 5,5 милиона, од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за шта је издвојено 1,3 милиона КМ и збринуто 76 породица, од чега изградњом станова 26, а неповратна новчана средства добило је 50 породица.

Кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Србац збринуто је око 1.500 радника у осам предузећа, за шта је утрошено 3,4 милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. до 2016. запослено око 200 лица, за што је утрошено више од пола милион КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида од 2006. године до данас, у општини Србац запослено је 40 особа са инвалидитетом, што је финансирано са 110.000 КМ.

Из Фонда солидарности за обнову Републике Српске општини Србац уплаћено је око два милиона КМ, кроз платне картице - ваучере 1,2 милиона КМ за око 300 поплављених домаћинстава, те око 730.000 КМ поплављеним пољопривредницима.

Више од милион КМ уложено је у област здравства за изградњу, санацију и опремање амбуланти породичне медицине, увођење информационог система, те набавку санитетских возила.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око 1,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана