У наставку суђења Орућу саслушање свједока тужилаштва Радивоја Остојића

Срна
У наставку суђења Орућу саслушање свједока тужилаштва Радивоја Остојића

Сарајево - Саслушањем свједока Тужилаштва БиХ Радивоја Остојића у понедјељак, 17. септембра, пред Апелационим вијећем Суда БиХ биће настављено обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

На статусној конференцији одржаној 3. септембра, Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да се током обновљеног поступка поново саслушају сви свједоци Тужилаштва да би Вијеће имало што бољи увид у овај предмет.


Орићев адвокат Лејла Човић рекла ја да поновно саслушање свих свједока представља одуговлачење процеса, те затражила да због економичности предмета Суд БиХ одбије овај приједлог, што је предсједавајући Вијећа Тихомир Лукес и учинио.

Вијеће је одлучило да ће поново бити саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок “О1”.

Остали докази које је Тужилаштво раније спровело неће бити поново извођени пред Апелационим вијећем, већ ће само бити прихваћени у спис онако како су изведени током првостепеног поступка.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године и одредило поновно одржавање претреса.

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ 29. августа прошле године окончано је изношењем завршних ријечи одбране 12. септембра.

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић је у образложењу ослобађајуће пресуде навео да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су оптужени Орић и Мухић убили тројицу заробљених Срба у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац.

Он је додао да је кључни елемент свих тачака оптужнице био исказ заштићеног свједока “О1”, који према оцјени Вијећа, није био вјеродостојан.

Ову пресуду је укинуло Апелационо вијеће јер се, како су раније навели, заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана