U klupama u RS 137.000 đaka

Anita Janković i dopisnici
U klupama u RS 137.000 đaka

Banjaluka - Školsko zvono oglasilo je juče početak nastave u svim školama u RS, a 137.000 đaka je učionice i školska dvorišta ispunilo smijehom i grajom.

Prvi septembar donio je gužve na ulicama i u autobusima, a početak školske godine vidljiv je i po brojnim policajcima koji na putevima kontrolišu saobraćaj. Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, gostujući juče na prijemu za prvačiće u OŠ "Desanka Maksimović" u Trnu kod Laktaša, rekla je da je početak nastave veliki izazov za sve đake.

- Drago mi je što svake godine organizovanjem priredbi počinje školska godina i što smo uprkos krizi uspjeli obezbijediti redovne plate prosvjetnim radnicima. U narednom periodu ćemo raditi na modernizaciji nastavnog procesa i reformi obrazovanja na svim nivoima - poručila je Cvijanovićeva i dodala da je do sada u obrazovanje uloženo više od 126,5 miliona maraka.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević potvrdio je novinarima da je nastava otpočela u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole. Istakao je da je u prvi razred osnovne škole ove godine upisano 86 đaka manje nego lani.

- I ove godine imamo problem sa seoskim sredinama, odnosno područnim odjeljenjima. U 57 područnih škola nije upisano nijedno dijete, dok je u 80 škola upisan samo po jedan đak - rekao je Malešević i dodao da će najvjerovatnije

i u narednoj godini doći do gašenja nekih područnih odjeljenja iako je ove godine ugašeno deset takvih škola.

Majka Lidija Milovanović iz Trna juče je uputila troje djece u školu, među njima blizance, đake prvake.

- Pripremanje djece u školu je za majke poseban doživljaj. Ispunjena sam srećom i ponosom - kaže Milovanovićeva.

Njeni šestogodišnji sinovi David i Jovan su prvi put sjeli u đačke klupe i kažu da se pretjerano ne raduju školi.

- Moraćemo rano ustajati i raditi domaće zadatke, zbog čega ćemo se manje igrati i gledati crtane filmove, ali upoznaćemo nove drugare - kažu uglas David i Jovan Milovanović.

Više od 1.900 fočanskih đaka sjelo je juče u klupe, a najviše radosti je bilo na prijemu prvačića. Učitelji su im poručili da je u školi najvažniji red, rad i disciplina, ali da neće manjkati ni igre i druženja. Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina Slavko Bašić je rekao da je upisano 953 prvačića, što je manje nego prethodnih godina.

Svih 3.573 đaka sa područja opštine Gradiške sjeli su juče u klupe. Načelnik ove opštine Zoran Latinović uručio je u OŠ "Sveti Sava" u Dubravama poklone prvačićima i udžbenike djeci romske nacionalnosti. Veselo je bilo i u srbačkim školama, a Udruženje građana C.E.Z.A.R. uručilo je 75 paketa sa torbama i školskim priborom djeci iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica.

Nastava u prvom polugodištu školske 2015/2016. završava se 31. decembra. Drugo polugodište počeće 25. januara i trajaće do 17. juna.

Bojkot

Đaci bošnjačke nacionalnosti danas će sjesti u klupe u OŠ "Milan Rakić" u Kotorskom kod Doboja, a rješenje za bosanski jezik, na kome insistiraju, tražiće tokom školske godine. Roditelji su istakli da je u rasporedu pisalo "bošnjački jezik" da bi bojkotovali nastavu do daljeg.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je rekao da nigdje nije potencirao da se jezik zove bošnjački, već jezik bošnjačkog naroda, kako piše u Ustavu RS, navodeći da će djeca koristiti udžbenike koje su do sada koristili. Osim u Kotorskom, u školske klupe juče nisu sjeli ni učenici bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima i Konjević Polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana