У клупама све мање одликаша

Данијела Стоканић
У клупама све мање одликаша

Бањалука - Да ђаци из годину у годину попуштају у учењу, најбоље показује податак да је прво полугодиште у основним школама у Српској мање основаца завршило са одличним и врло добрим успјехом него годину раније.

Према подацима Републичког педагошког завода, на крају првог полугодишта ове школске године одличан успјех имало је 41,82 одсто основаца, док је тај проценат годину раније износио 42,8 одсто. Слична ситуација владала је и када је у питању "четворка", док се све више ђака држи златне средине.

- У школске клупе у јануару се вратило 91,46 одсто основаца са позитивним успјехом, док ће њих 8,31 одсто прво морати поновити градиво из претходног полугодишта - показују подаци Републичког педагошког завода.

Ништа боља слика није ни у средњим школама, посебно трогодишњим, гдје је прво полугодиште са негативном оцјеном завршило 42,57 одсто ученика.

Подаци говоре да је ситуација мало боља у четворогодишњим стручним и техничким школама, гдје је "пало" готово 28 одсто ученика. Најбољу пролазност остварили су гимназијалци, јер је њих 17,67 одсто имало недовољну оцјену. 

Предсједник Актива директора основних школа Приједор Стевица Џогазовић каже да ученици све мање озбиљно схватају своје обавезе, те да родитељи треба више да сарађују са школом и раде са дјецом како би постигла боље резултате.

- Иако родитељи имају могућност да се сваке седмице код разредних наставника информишу о оцјенама и владању дјеце у школи, ријетко ко то чини. Углавном долазе родитељи бољих ђака - казао је Џогазовић.

Предсједница Актива директора основних школа са подручја Бијељине, Угљевика и Лопара Милица Перковић истакла је да је примјетно да су оцјене све ниже.

- Ученици из генерације у генерацију све неозбиљније схватају наставу, али и родитељи. Родитељи појединих ученика са лошијим резултатима у школу долазе само на школске позиве, због чега помоћ тражимо и од центара за социјални рад - казала је Перковићева.

Да се истрајним радом и редовном комуникацијом с родитељима проблем великог броја негативних оцјена на полугодишту до краја школске године може успјешно ријешити, сматра предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић.

Он каже да се ђаци све мање труде у првом полугодишту, јер знају да ту оцјену могу исправити у другом, па обично "појачавају" учење прије закључивања коначних оцјена.

Предсједник Актива директора средњих школа на подручју Источног Сарајева Ђорђе Мршевић каже да је пролазност ђака много виша него што би требало да буде.

- Ђаци су се раније много више трудили. Знање са којим данас долазе у средњу школу није ни близу оном отприје - казао је Мршевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана