У канџама педофила било 55 малишана

Милијана Латиновић
У канџама педофила било 55 малишана

Бањалука - Пакао сексуалног злостављања у Републици Српској лани је преживјело много више дјеце него годину раније, о чему свједочи податак да се у канџама педофила нашло 55 дјевојчица и дјечака.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске број дјеце жртава извршених кривичних дјела која су имала обиљежја сексуалног злостављања у 2018. години за 57 одсто је већи у односу на 2017. годину.

- Од укупног броја сексуално злостављане дјеце лани, евидентиране су 52 дјевојчице и три дјечака, док је годину раније било 32 дјевојчице и три дјечака - навели су у МУП-у РС.

Истакли су да је у прошлој години евидентирано једно кривично дјело “обљуба над дјететом млађим од 15 година”.

Психолог Александар Милић истиче за “Глас Српске” да оне који сексуално злостављају дјецу карактеришу поремећен начин понашања и нагони, те да они у складу с тим бирају жртве које су немоћне и немају могућност пружања отпора.

- Пораст броја случајева полног насиља над дјецом забрињава и посљедица је све чешћег поремећеног менталног здравља људи - упозорио је Милић.

Додао је да одгоју дјеце треба посветити већу пажњу и од најраније доби их учити да не остварују контакте са непознатим људима.

- Дјеци треба објаснити да ни у ком случају не улазе у аутомобиле непознатих и не разговарају с њима, без обзира на евентуалну љубазност или поклоне које им ти људи нуде. Веома често на тај начин предатори настоје привући жртву - истакао је Милић.

Нагласио је да сексуално насиље оставља трајне посљедице, поготово уколико су дјеца дуже вријеме трпјела насиље.

- Жртве педофила теже се упуштају у сексуалне односе када одрасту и да би водили нормалан живот, пролазе озбиљне терапије са психолозима и социолозима - рекао је Милић.

Да би се изборила са све учесталијим проблемом сексуалног злостављања дјеце, Српска је лани успоставила регистар педофила, а надлежни су тада истакли да је циљ да лица правоснажно осуђена за педофилију буду под сталним надзором институција. Све институције које имају контакт са малољетницима имају обавезу да прије запошљавања радника провјере да ли је та особа у регистру.

У школама кажу да константно треба радити на унапређењу заштите дјеце.

- Регистар је сигурно од велике помоћи. У овом полугодишту нисмо имали конкурсе за пријем нових радника, стога нисмо ни тражили податке из регистра - рекла је директорица бањалучке Основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић.

Провјеру у регистру затражила је Основна школа “Доситеј Обрадовић” из Приједора.

- Секретар се службено обратио МУП-у када смо имали конкурс за пријем наставника и све је било у реду. Иначе, за 12 година, колико обављам функцију директора, никада нисмо имали никога ко је имао било какве везе са педофилијом - рекао је директор те школе Стевица Џогазовић.

Сродници

Александар Милић је истакао да пракса потврђује да су сексуални злостављачи дјеце веома често сродници старије животне доби.

- Вјештачења показују да дјецу разним поклонима, пажњом, па и пољупцима, под плаштом родбинских веза, често “привуку” сродници. Дјеца углавном о тим ситуацијама ћуте, јер они који их злоупотребљавају уче их да то никоме не говоре и да је то њихова тајна - рекао је Милић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана