У канџама болести и жене у тридесетим

Милијана Латиновић
У канџама болести и жене у тридесетим

Бањалука - Република Српска и БиХ предњаче у Европи по стопи оболијевања од рака грлића материце, а ова опака болест најчешће погађа жене у доби између 30 и 40 година.

Рекао је ово специјалиста гинекологије и акушерства у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС Владимир Перендија и додао да у овој здравственој установи годишње имају око 60 жена обољелих од карцинома грлића материце.

- Оволики број обољелих жена је поражавајући. Колико је болест узела маха свједочи примјер да је најмлађа пацијенткиња у протеклих неколико мјесеци која је изгубила битку с овом болешћу имала 33 године - рекао је Перендија.

Истиче да се у Српској не спроводи вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ), а то је, како каже, најбоља превенција за спречавање настанка рака грлића материце.

Перендија је додао да жене све раније ступају у сексуалне односе, без заштите и често мијењају партнере, а тиме се и повећавају шансе да се заразе овим вирусом.

- Нажалост, свијест жена у Српској о превенцији и редовним контролама је на веома ниском нивоу, а код гинеколога иду углавном само када имају проблеме - истакао је Перендија и додао да је срамота да се ово обољење открива у поодмаклим фазама, јер је за развој болести потребно од седам до 10 година.

Перендија наглашава да УКЦ РС има довољно стручних љекара, добру дијагностику, радиотерапију и све оно што имају и много развијеније земље у свијету, те да је само потребно да жене годишње долазе на прегледе како би се све евентуалне промјене откривале на вријеме.

- Лијечење грлића материце у нашим условима кошта око 12.000 евра, а за годишње превентивне прегледе током живота жена потроши 1.000 евра - рекао је Перендија.

Начелник Одјељења гинекологије у Болници у Источном Сарајеву  Синиша Зубић каже да су у протеклих годину у овој здравственој установи имали три пацијенткиње обољеле од рака грлића материце.

- Болест код тих пацијенткиња била је у поодмаклој фази и морале су примати хемо и радиотерапију - рекао је Зубић и додао да су све три обољеле жене биле старије животне доби.

Зубић каже да млађе жене чешће долазе на прегледе, док је свијест о значају превенције на нешто нижем нивоу у сеоским подручјима.

Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежава се од 28. јануара до 3. фебруара под слоганом "Стоп раку грлића материце", а о значају превентивних прегледа најбоље говори податак Свјетске здравствене организације да у свијету годишње од ове болести оболи пола милиона жена.

Према подацима Института за јавно здравство РС, у Српској је током 2015. године регистровано 226 новообољелих од рака грлића материце, а у истом периоду умрло је 46 жена. У 2016. години од ове болести болнички је лијечено 518 обољелих жена.

Фонд здравства

У Фонду здравственог осигурања Српске кажу да за обољеле од рака грлића материце, као и за остала малигна обољења, у потпуности сносе трошкове лијечења за оне услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање.

- Обољели од малигних болести ослобођени су плаћања партиципације и увијек им се овјери здравствена књижица, чак и онда када за њих нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање - истакли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана