U februaru u Kozarskoj Dubici o saradnji sa udruženjima Srba u EU

Srna
U februaru u Kozarskoj Dubici o saradnji sa udruženjima Srba u EU

Halmstad - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će u februaru u Kozarskoj Dubici biti organizovana konferencija predstavnika vlasti, privrednika, naučnih institucija i udruženja Srba iz zemalja EU da bi se dogovorili na koji način pokrenuti institucionalnu saradnju sa udruženjima i zajednicama koje Srbi imaju u EU.

"Nadam se da će ova konferencija biti dobar početak institucionalne saradnje vlasti Republike Srpske i udruženja širom EU", rekao je Dodik, koji je u švedskom gradu Halmstad prisustvovao početku gradnje duhovno-kulturnog centra Srba i obilježavanju 25 godina rada Srpskog saveza i Udruženja Srba u Švedskoj.


On je naveo da je i ovo bila dobra prilika da se analizira stanje srpske zajednice u Švedskoj i da se vidi na koji način poboljšati komunikaciju i saradnju između udruženja i saveza Srba u Švedskoj i institucija vlasti u Srpskoj.

"Dogovorili smo se da u februaru u Kozarskoj Dubici organizujemo konferenciju predstavnika vlasti Republike Srpske, Vlade, univerziteta, privredne komore, akademije i predstavnika udruženja Srba iz zemalja EU i da se dogovorimo na koji način pokrenuti institucionalnu saradnju sa udruženjima i zajednicama koje Srbi imaju u EU", objasnio je Dodik.

Dodik je naveo da se u okviru tih udruženja nalaze veoma sposobni ljudi iz oblasti privrede, nauke, te da su svi oni spremni da pomognu koncipiranju, kao i da pruže konkretnu podršku razvojnim projektima u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, ova konferencija biće organizovana na visokom nivou.

Predsjednik Srpske je istakao da je u Halmstadu prisustvovao osveštanju temelja duhovno-kulturnog centra Srba, koji se gradi na inicijativu udruženja Srba koji tu žive.

"Danas su osveštani temelji, a treba da bude završeno za godinu-godinu i po dana dobrovoljnim prilozima parohijana. U ime Republike obećao sam 50.000 evra da ćemo pomoći izgradnju", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana