У фебруару у Козарској Дубици о сарадњи са удружењима Срба у ЕУ

Срна
У фебруару у Козарској Дубици о сарадњи са удружењима Срба у ЕУ

Халмстад - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће у фебруару у Козарској Дубици бити организована конференција представника власти, привредника, научних институција и удружења Срба из земаља ЕУ да би се договорили на који начин покренути институционалну сарадњу са удружењима и заједницама које Срби имају у ЕУ.

"Надам се да ће ова конференција бити добар почетак институционалне сарадње власти Републике Српске и удружења широм ЕУ", рекао је Додик, који је у шведском граду Халмстад присуствовао почетку градње духовно-културног центра Срба и обиљежавању 25 година рада Српског савеза и Удружења Срба у Шведској.


Он је навео да је и ово била добра прилика да се анализира стање српске заједнице у Шведској и да се види на који начин побољшати комуникацију и сарадњу између удружења и савеза Срба у Шведској и институција власти у Српској.

"Договорили смо се да у фебруару у Козарској Дубици организујемо конференцију представника власти Републике Српске, Владе, универзитета, привредне коморе, академије и представника удружења Срба из земаља ЕУ и да се договоримо на који начин покренути институционалну сарадњу са удружењима и заједницама које Срби имају у ЕУ", објаснио је Додик.

Додик је навео да се у оквиру тих удружења налазе веома способни људи из области привреде, науке, те да су сви они спремни да помогну конципирању, као и да пруже конкретну подршку развојним пројектима у Републици Српској.

Према његовим ријечима, ова конференција биће организована на високом нивоу.

Предсједник Српске је истакао да је у Халмстаду присуствовао освештању темеља духовно-културног центра Срба, који се гради на иницијативу удружења Срба који ту живе.

"Данас су освештани темељи, а треба да буде завршено за годину-годину и по дана добровољним прилозима парохијана. У име Републике обећао сам 50.000 евра да ћемо помоћи изградњу", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана