U bjekstvu 43 zatvorenika iz zatvora u Federaciji BiH

Srna
U bjekstvu 43 zatvorenika iz zatvora u Federaciji BiH

Sarajevo - U bjekstvu iz zatvora u Federaciji BiH /FBiH/ nalaze se 43 osuđenika, podaci su federalnog Ministarstva pravde.

Najveći broj osuđenika, 18, pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Zenica, iz mostarskog zatvora u bjekstvu su osmorica, iz sarajevskog šestorica, po četvorica iz tuzlanskog i zatvora u Busovači, te dvojica iz bihaćkog i jedan iz oraškog zatvora, piše danas sarajevski "Dnevni avaz".


"Većina odbjeglih biva uhvaćena po potjernici, ali se jedan dio sam vrati na izdržavanje kazne zatvora", rekao je federalni ministar Pravde Mato Jozić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zakonskom regulativom, svim bjeguncima mogu se izreći samo kratkorajne disciplinske mjere koje ne utiču na dužinu i uslove kazne, osim u slučajevima kada u bjekstvu počine nova krivična djela.

Najveći dio bjekstava dešava se kao zloupotreba pogodnosti izlaska u grad, te korištenja vikenda i godišnjih odmora u krugu porodice.

Zabilježeni su i slučajevi bjekstva iz neograđenih prostora ili s rampi, a rijetki su slučajevi bijega tokom privođenja na svjedočenje, liječenje ili prilikom prebacivanja u drugi zatvor.

Prije nekoliko godina zabilježena su i dva slučaja u kojima su osuđene osobe otela naoružane grupe kriminalaca, a bilo je i slučajeva organizovanih bjekstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana