У бјекству 43 затвореника из затвора у Федерацији БиХ

Срна
У бјекству 43 затвореника из затвора у Федерацији БиХ

Сарајево - У бјекству из затвора у Федерацији БиХ /ФБиХ/ налазе се 43 осуђеника, подаци су федералног Министарства правде.

Највећи број осуђеника, 18, побјегао је из Казнено-поправног завода /КПЗ/ Зеница, из мостарског затвора у бјекству су осморица, из сарајевског шесторица, по четворица из тузланског и затвора у Бусовачи, те двојица из бихаћког и један из орашког затвора, пише данас сарајевски "Дневни аваз".


"Већина одбјеглих бива ухваћена по потјерници, али се један дио сам врати на издржавање казне затвора", рекао је федерални министар Правде Мато Јозић.

Према његовим ријечима, у складу са законском регулативом, свим бјегунцима могу се изрећи само краткорајне дисциплинске мјере које не утичу на дужину и услове казне, осим у случајевима када у бјекству почине нова кривична дјела.

Највећи дио бјекстава дешава се као злоупотреба погодности изласка у град, те кориштења викенда и годишњих одмора у кругу породице.

Забиљежени су и случајеви бјекства из неограђених простора или с рампи, а ријетки су случајеви бијега током привођења на свједочење, лијечење или приликом пребацивања у други затвор.

Прије неколико година забиљежена су и два случаја у којима су осуђене особе отела наоружане групе криминалаца, а било је и случајева организованих бјекстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана