У августу тендер за гранични прелаз у Братунцу

ATV
У августу тендер за гранични прелаз у Братунцу

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање БиХ у августу би требало да распише међународни тендер за изградњу граничног прелаза у Братунцу. З

емљиште и грађевинска дозвола су ријешени, а чека се одобрење Управног одбора за додатних 3,5 милиона марака, јер ће прелаз Братунац-Љубовија коштати више него што је то првобитно планирано. Новим граничним прелазом би пројекат моста “Братољуб” био заокружен.

“Морам подсјетити да је укупна вриједност, према задњој пројектантској вриједности, 14,5 милиона марака. То је урађено након што је у првој половини године, тај прелаз тек добио категоризацију, у смислу да ће то бити гранични прелаз прве категорије са потпуним инспекцијским надзором. Раније, у току 2016. године, када је осигурано 11 милиона марака, није се знала прецизна категоризација,” рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Гранични прелаз Братунац-Љубовија биће веће површине, возила и путнике прегледаће цариници и полицајци из Србије и Босне и Херцеговине, пошто је то заједнички пројекат. Србија је обезбиједила новац за изградњу моста и за пројектну документацију, а средства за гранични прелаз у надлежности су Босне и Херцеговине. Из општине Братунац поручују да су добре вијести дуго чекали, али да је битно да су стигле. Кажу да се изградња приступних саобраћајница до граничног прелаза приводи крају, и да ће и то бити завршено за десетак дана.  

“Сигурно да ће ово бити главни ослонац за неки наредни развој. Овај мост налази се у сплету путних комуникација Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије, преко којих ће бити излаз и за Европу, и за Блиски Исток, и за Балканско полуострво. Ово је до сада вјероватно једини мост гдје су обе царине на једном мјесту,” каже Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

Иако је мост “Братољуб” већ неко вријеме готов, грађани са обе стране Дрине, по закону, не могу да га прелазе. Оне који су покушали, то је коштало казне од 300 марака. Због надлежности су се свађале власти из Српске и из Сарајева, а одговорност за ситуацију пребацивали су једни на друге. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана