У апотекама нема тамифлуа

nezavisne.com
У апотекама нема тамифлуа

БАЊАЛУКА - Лијек тамифлу произвођача “F.Hoffmann – La Roche Ltd.” више нема важећу дозволу за стављање у промет и због тога га више нема у апотекама у БиХ, рекли су ово за “Независне” у петак у Агенцији за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине, док увозник тврди да је у питању привремена несташица.

Ових дана неколико грађана је путем друштвених мрежа питало зашто овог лијека нема јер су га тражили у апотекама, али узалуд.

Из Агенције су потврдили да је лијек имао дозволу за стављање у промет до 31. јула 2017. године, али након тога произвођач није обновио дозволу за стављање у промет.

“Лијек који нема важећу дозволу за стављање у промет у БиХ може бити увезен за потребе лијечења одређеног пацијента или одређене групе пацијената на основу одобрења ентитетског министарства надлежног за послове здравља”, појаснили су у овој агенцији.

У овој агенцији додали су да замјенског лијека нема.

“Ово је антивирусни лијек чија је активна супстанца оселтамивир и нема другог регистрованог антивиротика с истом активном супстанцом”, објаснили су у овој агенцији.

У апотекама у Бањалуци, али и у Сарајеву, рекли су да овог лијека више немају, а да иначе мора на рецепт и по строгој препоруци љекара.

У фармацеутској компанији “Roche”, која је увозник овог лијека, међутим тврде да лијека нема јер су количине које су увезли за редовно снабдијевање тржишта БиХ, због повећаног броја пацијената којима је овај лијек прописан од стране здравствених радника, већ потрошене.

“Тамифлу јесте лијек који производи фармацеутска компанија 'Hoffman La Roche', а који се у БиХ може увести кроз процес интервентног увоза, на захтјев здравствених институција, а по одобрењу надлежних ентитетских министарстава здравства. Тамифлу је индициран за превенцију и лијечење грипа типа А и Б, укључујући и такозвани свињски грип, који спада у тип А (подтип Х1Н1)”, појаснили су у овој компанији за “Независне”.

Додали су да су педијатријски облици лијека тамифлу у јачинама од 30 мг и 45 мг доступни.

“Сљедећу хитну испоруку од 2.000 кутија лијека тамифлу 75 мг затражили смо од наше централе и исту очекујемо за 10 дана”, тврде у овој компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана