У анализираним узорцима хране у Српској нема ГМО

Срна
У анализираним узорцима хране у Српској нема ГМО

Бањалука - Републичка управа за инспекцијске послове у прошлој години приликом увоза вршила је узорковање различитих врста увезене хране ради анализа на присуство генетички модификованих организама /ГМО/ и сви узорци су оцијењени као исправни, односно није утврђено присуство ГМО, речено је Срни у Управи.

Узето је укупно 37 узорака који су достављени на анализу Пољопривредном институту Републике Српске.


Ријеч је о узорцима риже, сојиног брашна, соје за људску исхрану, сојиног млијека, кукурузног гриза, грицкалица на бази кукуруза, зачина на бази соје и друго, поријеклом из Италије, Мађарске, Словеније, Србије, Холандије, Кине.

У протеклим годинама вршено је испитивање различитих група хране на присуство ГМО - кукурузна крупица и брашно, кукурузне пахуљице и сличне мијешане житарице, пекарских производа који садрже кукуруз као што су кекси грицкалице, смоки, кондиторски и слични производи, а анализе узорака вршила је референтна лабораторија Европске уније у Италији и резултатима је потврђено да су сви узорци били уредни.

Према Закону о ГМО Републике Српске, у Српској није дозвољена производња и промет хране која садржи ГМО, те се, с обзиром на ову законску одредбу, у домаћој прехрамбеној и пољопривредној индустрији не производе сировине и готови производи који садрже ове организме.

Потенцијални ризик представљају намирнице које се увозе, те републичка инспекција за храну приликом увоза врши узорковање намирница за лабораторијске анализе здравствене исправности, а код производа за које постоје сумње на генетичке модификације захтијева испитивање на њихово присуство, наводе из Управе.

Из Агенције за безбједност хране БиХ речено је Срни да до овог тренутка, Агенцију нису обавијестили инспекцијски органи у БиХ, који су надлежни за службене контроле хране, да се на тржишту БиХ налази генетски модификована храна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана