У Зворнику обољело и четврто дијете из исте породице

Милијана Латиновић
У Зворнику обољело и четврто дијете из исте породице

Зворник - Епидемија морбила у Зворнику се не стишава, а здравственим установама у том граду пријављено је да је од малих богиња обољело и четврто дијете из исте породице.

Потврдила је то јуче за “Глас Српске” начелница Дјечјег одјељења у Болници Зворник Жељка Поповић нагласивши да ниједно обољело дијете није било вакцинисано.

- Овај посљедњи случај који је пријављен је дјевојчица млађа од шест година која се амбулантно лијечи. Сва обољела дјеца су из исте породице. Случај је пријављен у уторак. Колико знамо, у тој породици одраста још једна дјевојчица, тако да очекујемо да и она у идућих неколико дана добије симптоме, јер та дјеца, нажалост, нису вакцинисана - истакла је Поповићева. 

Епидемија малих богиња у Зворнику проглашена је 18. априла, након што су обољела три дјечака из исте породице, узраста између осам и десет година. Први дјечак који се разболио донио је вирус из дома у Сарајеву, а с обзиром на то да је био у веома лошем стању, упућен је на лијечење у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци.

У Институту за јавно здравство Републике Српске навели су за “Глас Српске” да је од почетка године пријављено 12 обољелих од морбила.

- Од укупног броја обољелих, четири пацијента су из Источне Илиџе, три из Зворника, по два из Бањалуке и Дервенте, те један из Пала - навели су у Институту за јавно здравство.

Нагласили су да пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представљају пријетњу од поновног епидемијског јављања болести.

У Институту за јавно здравство раније су истакли да је, с обзиром на то да је обухват МРП вакцином посљедњих година у Српској био нижи од неопходних 95 одсто, потребно интензивирати мјере за спречавање ширења болести. Према програму обавезне вакцинације у Српској, МРП вакцина даје се дјеци у двије дозе, са навршених 12 мјесеци и са шест година, односно пред упис у основну школу.

Мале богиње

Мале богиње или морбиле су вирусно, заразно обољење које углавном погађа дјецу. Инкубација код морбила је устаљена и траје 10 или 11 дана. У неким случајевима, уколико болест узнапредује, може доћи до јаке упале плућа и мозга. 

* Симптоми болести

слабост

малаксалост

грозница

упала слузокоже дисајних органа

осип

висока температура

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана