U Vrbanjcima većina Bošnjačke djece nisu došla na nastavu

Srna
U Vrbanjcima većina Bošnjačke djece nisu došla na nastavu

Kotor Varoš - Većina djece bošnjačke nacionalnosti nije danas krenula na nastavu u područnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima, a njihovi roditelji nastavili su mirna okupljanja na školskom igralištu sa zahtjevom da bude uveden "bosanski jezik" u svim razredima.

Grupa roditelja bošnjačke nacionalnosti smatra da je neprihvatljiva ponuda ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije da bošnjački đaci u Vrbanjcima, ali samo oni od šestog do devetog razreda, izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda".

Nedžad Smajlović rekao je u ime okupljenih roditelja da djeca neće krenuti u školu dok ne bude ispunjen minimum zahtjeva, a to je da uče "bosanski jezik" od prvog do devetog razreda.

"Očekujem da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa našim predsjednikom /Miloradom/ Dodikom i predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović imati sluha da riješimo ovaj problem. Mi želimo da sva djeca imaju ista prava, bez obzira da li žive u Federaciji BiH ili Republici Srpskoj", istakao je Smajlović.

U područnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima u odnosu na prošlu školsku godinu broj učenika bošnjačke nacionalnosti povećan je za 14.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Slađana Šubara rekla je da će prioritetan zadatak nastavnika i učenika biti da se toj djeci pomogne da što prije steknu radne navike nakon godine pauze.

"Djeca u svemu ovome najviše trpe, a pouzdano znam da to nije bila njihova odluka da ne pohađaju nastavu, jer da se njih pitalo oni ne bi izostali prošle školske godine nijednog dana", istakla je Šubara.

U područnoj školi u Vrbanjcima ima 53 odsto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih 149 je bošnjačke nacionalnosti.

Djeci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet koji se zove "jezik bošnjačkog naroda" prema članu 7 Ustava Republike Srpske, koji jasno definiše nazive jezika u Srpskoj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je ranije rečeno da je učenicima od šestog do devetog razreda iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoša ponuđeno da uče "jezik bošnjačkog naroda" iz udžbenika jednog od kantona iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana