У Врбањцима већина Бошњачке дјеце нису дошла на наставу

Срна
У Врбањцима већина Бошњачке дјеце нису дошла на наставу

Котор Варош - Већина дјеце бошњачке националности није данас кренула на наставу у подручној школи "Свети Сава" у Врбањцима, а њихови родитељи наставили су мирна окупљања на школском игралишту са захтјевом да буде уведен "босански језик" у свим разредима.

Група родитеља бошњачке националности сматра да је неприхватљива понуда министра просвјете и културе Републике Српске Горана Мутабџије да бошњачки ђаци у Врбањцима, али само они од шестог до деветог разреда, изучавају наставни предмет који ће се звати "језик бошњачког народа".

Неџад Смајловић рекао је у име окупљених родитеља да дјеца неће кренути у школу док не буде испуњен минимум захтјева, а то је да уче "босански језик" од првог до деветог разреда.

"Очекујем да ће Министарство просвјете и културе заједно са нашим предсједником /Милорадом/ Додиком и предсједником Владе Жељком Цвијановић имати слуха да ријешимо овај проблем. Ми желимо да сва дјеца имају иста права, без обзира да ли живе у Федерацији БиХ или Републици Српској", истакао је Смајловић.

У подручној школи "Свети Сава" у Врбањцима у односу на прошлу школску годину број ученика бошњачке националности повећан је за 14.

Директор Основне школе "Свети Сава" Слађана Шубара рекла је да ће приоритетан задатак наставника и ученика бити да се тој дјеци помогне да што прије стекну радне навике након године паузе.

"Дјеца у свему овоме највише трпе, а поуздано знам да то није била њихова одлука да не похађају наставу, јер да се њих питало они не би изостали прошле школске године ниједног дана", истакла је Шубара.

У подручној школи у Врбањцима има 53 одсто бошњачке дјеце, односно од 269 ученика њих 149 је бошњачке националности.

Дјеци у Врбањцима код Котор-Вароша омогућено да имају наставни предмет који се зове "језик бошњачког народа" према члану 7 Устава Републике Српске, који јасно дефинише називе језика у Српској.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске Срни је раније речено да је ученицима од шестог до деветог разреда из Врбањаца код Котор-Вароша понуђено да уче "језик бошњачког народа" из уџбеника једног од кантона из Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана