У УКЦ-у РС 30. новембра бесплатно тестирање на вирус HIV

Агенције
У УКЦ-у РС 30. новембра бесплатно тестирање на вирус HIV

Бањалука - Клиника за инфективне болести УКЦ РС 30. новембра организује бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус HIV-а, те ће се на овај начин обиљежити Дан борбе против HIV/AIDS-а, саопштено је.

Тестирање ће се вршити брзим, рапид тестовима. Сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести - приземље, амбуланта број 47 од 07:00 до 19:00 часова.

Медицинско особље Клинике за инфективне болести низом активности обиљежиће Дан борбе против HIV/AIDS-а с циљем смањења стигме и дискриминације обољелих од ове болести.

"Тај дан, мобилна екипа медицинског особља из Клинике за инфективне болести организоваће бесплатно, добровољно и анонимно тестирање студената у студентском дому - Павиљон IV. Такође, биће организована предавања за студенте медицине као и подјела кондома ученицима средње медицинске школе који тај дан буду имали практичну наставу у Клиници", саоштено је из УКЦ-а.

Према подацима UNAIDS Глобал Репорт-а у свијету 34 милиона људи живи са HIV-ом, 2,5 милиона је новоинфицираних, а 1,7 милиона обољелих је умрло од AIDS-а и других болести повезаних са HIV-ом. На основу достављених пријава и анализе података у Републици Српској до сада је регистровано укупно 122 обољелих особа од HIV/AIDS-а. Од укупног броја регистрованих, у 2018. години пријављено је укупно 9 нових случајева, од тога 6 HIV+ и 3 обољела од AIDS-а. Према полној структури, 7  су мушког пола,  а 2 обољела су женског пола. Од укупног броја новооткривених 7 су аутохтони, а 2 су импортовани случајеви.

У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету проводи епидемиолошки надзор, надзор и лијечење особа са HIV/AIDS-ом, а посебна пажња се посвећује раном откривању инфицираних вирусом HIV-а. Од посљедица AIDS-а у Републици Српској до сада је умрло 20 обољелих особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана