У УКЦ РС тренутно хоспитализована 52 пацијента са вирусом грипа

Анита Јанковић-Речевић, nezavisne.com
У УКЦ РС тренутно хоспитализована 52 пацијента са вирусом грипа

Бањалука – У Универзитетско клинички центар Републике Српске примљено је 193 пацијента са симптомима грипа од којих је 18 преминуло, рекао је Владо Ђакић, генерални директор УКЦ-а РС.

“Преминулих је око девет одсто сто је испод просјека и развијених земаља”, нагласио је Ђајић, те додао да се пацијенти у УКЦ РС лијече у изванредним условима.

Укупан број тренутно хоспитализованих у УКЦ РС са доказаним вирусом грипа износи 52.

Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране, истакао је да разлога за страх од грипа нема, а сезона инфлуенце је актуелна сваке године.

“Пацијенти који су умрли су већ боловали од неких тешких болести, најчешће малигних”, истакао је Ковачевић.

Грип није достигао размјере епидемије

Вирус грипа у Српској још нема епидемиолошки карактер јер је број пријављених пацијената са симптомима сличним овом обољењу испод један одсто цијеле популације, увјеравају надлежни, истичући да нема разлога за панику.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је јуче у Бијељини да проглашење епидемије грипа, између осталог, зависи од броја обољелих.

- С обзиром на то да у овом тренутку имамо испод један одсто обољења сличних грипу у односу на цијелу популацију, за сада нема потребе да буде проглашена епидемија. То је и препорука Института за јавно здравство - рекао је  Шеранић и навео да у Српској тренутно нема дјеце обољеле од грипа, већ да је ријеч углавном о старијим особама које већ имају неко друго обољење.

Додао је да ресорно министарство прати ситуацију на терену те да се до краја мјесеца очекује завршетак врхунца грипа, због чега нема смисла набављати вакцине јер су за развој имунитета потребне три седмице. 

У Институту за јавно здравство РС појаснили су да проглашавање епидемије зависи од низа фактора те да за сада не постоје услови за то.

- Проглашавање епидемије зависи од броја обољелих на одређеном броју становника у локалној заједници, регији, учесталости оболијевања, клиничкој слици, али и на основу броја позитивних случајева на примарном и болничком нивоу, односно на основу свеобухватне процјене епидемиолошке ситуације - рекли су у институту и додали да су у здравственим институцијама дали препоруке о мјерама превенције како би било спријечено ширење респираторних инфекција. 

Од посљедица тешких акутних респираторних инфекција у Српској је у само прва три дана фебруара умрло десет пацијената, а од почетка сезоне тај број се попео на 30, што је изазвало страх код већине становништва.

Према подацима института, од почетка сезоне до недјеље домови здравља широм Српске су регистровали 45.498 пацијената с акутним респираторним инфекцијама, док је с обољењима сличним грипу било њих 13.263. У истом периоду од тешких акутних респираторних инфекција лијечено је 387 обољелих, и то највише у Универзитетском клиничком центру РС и болници у Добоју и, према упоредним подацима из претходних сезона, ове године је забиљежен већи број обољелих.

Стручњаци из института су раније истакли да нема разлога за страх, апелујући на обољеле да не иду у вртиће, школе, на посао, те одгоде све обавезе и остану у својим домовима како би било избјегнуто додатно ширење вируса и заразе грађана. Из превентивних мјера највећи број болница у Српској забранио је посјете пацијентима.

Савјети за грађане

- примјењивати мјере личне хигијене

    те животног и радног простора

- редовно прати руке

   топлом водом и сапуном

- покривати уста марамицом

   приликом кихања и кашљања

- провјетравати просторије

Обољели

Према подацима института, највећи број пацијената с обољењима сличним грипу је у узрасту од пет до 14  те од 30 до 64 године, док од тешке акутне респираторне инфекције највише оболијевају старији до 30 година. Истакли су да су преминули ове сезоне у 99 одсто случајева били тешки хронични болесници, обољели од више незаразних болести.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана