U Tesliću podijeljena 153 rješenja za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

SRNA
U Tesliću podijeljena 153 rješenja za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

Teslić - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su danas u Tesliću podijeljena 153 rješenja o dodjeli nepovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, napominjući da je ovo jedan od najhumanijih projekata u Srpskoj.

Cvijanovićeva je danas u Tesliću najavila da se tokom avgusta očekuje izbor izvođača radova, nakon čega će početi izgradnja 24 stambene jedinice, čime će problem stambenog zbrinjavanja ovih kategorija u ovoj lokalnoj zajednici biti u potpunosti biti riješen.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da tokom ove godine završi projekat stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Srpskoj.

"Razumijemo da postoji određeni broj porodica koje se nisu našle na ovim spiskovima iz raznih razloga - zbog slabosti sistema evidentiranja u vrijeme kada su se oni prijavljivali, zbog nedostatka određene papirologije, ali opredijeljenost Vlade Srpske je da, čim se završi ovaj projekat, nastavlja da se bavi tim pitanjima", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će Vlada biti na raspolaganju svima da realizuju to pravo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je sa Cvijanovićevom prisustvovao podjeli rješenja, rekao je da se u Tesliću na ovaj način završava program potpunog stambenog zbrinjavanja.

On je potvrdio da će 5. avgusta biti otvoren tender i zaključen izbor izvođača radova za zgradu sa 24 stana za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Đokić je podsjetio da je Vlada Srpske počela ove aktivnosti 2008. godine odlukom da 5.606 porodica bude stambeno zbrinuto.

"Ove godine će za te najmene biti izdvojeno oko 36 miliona KM, za stambenu izgradnju 25 miliona KM, za program nepovratne novčane pomoći 10,2 miliona KM, i tu još postoji realizacija dijela obaveza iz prošle godine", naveo je Đokić.

On je dodao da je u godini strašnih posljedica poplava ovo samo još jedna u nizu jasnih odluka Vlade Srpske kojima pokazuje odgovornost prema svom stanovništvu.

Đokić je istakao da je ponosan što će vlast ove godine okončati najhumaniji poslijeratni program u Srpskoj.

"Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 100 miliona KM, što su izuzetno visoka izdvajanja, ali treba imati u vidu i ogromnu žrtvu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za Srpsku i da ne postoji materijalna vrijednost kojom se može iskupiti ljudski život ili dio tijela dat za ovu Republiku", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana