U Srpskoj za pet godina 10.000 studenata manje

nezavisne.com
U Srpskoj za pet godina 10.000 studenata manje

Banjaluka, Istočno Sarajevo - Sve manji broj učenika i odlazak mladih u inostranstvo u potrazi za boljim životom samo su neki od glavnih razloga što iz godine u godinu na fakultetima imamo sve manje upisanih studenata, a o tome najbolje svjedoči podatak da je za samo pet godina RS ostala bez 10.138 studenata!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, prije pet godina, odnosno u akademskoj 2013/2014. godini broj upisanih studenata je iznosio 41.988, dok ih je u akademskoj 2017/2018. bilo upisano 31.850, ili 10.138 studenata manje.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da je manji broj studenata svake godine posljedica raznih faktora, a prije svega demografske slike.

“Ukupna školska populacija je smanjena upravo zbog smanjenog rađanja i, naravno, migracije koja se najviše odražava na visoko obrazovanje”, ističe Pašalić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, smanjen broj osnovaca, pa potom srednjoškolaca, dovodi do manjeg broja studenata iz godine u godinu.

“Sada su migracije jako intenzivne i dosta srednjoškolaca poslije završetka srednje škole odlazi u inostranstvo na studiranje”, kazao je Pašalić.

On kao jedan od razloga navodi i manje interesovanje za studiranje.

Kako kaže Pašalić, svake godine otprilike oko 1.000 studenata odluči da studije upiše u Srbiji.

“Poražavajuće je to da se veliki broj njih ne vrati u RS i to je sigurno veliki gubitak, jer i pored toga što ne studiraju na našim fakultetima, ostaju u drugoj državi”, ističe Pašalić.

Prema njegovim riječima, taj problem se mora riješiti na višim nivoima.

“Moramo svi da se uključimo da bi kvalitet studiranja bio na višem nivou”, kazao je Pašalić.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, ističe da su migracije stanovništa najzaslužnije za pad broja studenata.

“U narednim godinama će nas čekati još manje studenata, jer je manji i broj učenika u osnovnim školama upravo zbog negativnog prirodnog priraštaja”, kazao je Gajanin.

Dodao je da je jedan od razloga smanjenog broja studenata i to što svršeni srednjoškolci gube interesovanje za neka zanimanja.

“Što se tiče broja studenata ove godine, situacija je alarmantna gotovo na svim fakultetima”, pojasnio je Gajanin.

Aleksandar Majić, demograf, ističe da je manji broj studenata mješavina više faktora kao što su smanjeno rađanje, odlazak stanovništva, odlazak studenata na fakultete u inostranstvo, ali i izgubljen interes za studiranje.

“Jedan od faktora je i manji broj učenika u osnovnim i srednjim školama, dakle imamo manju demografsku bazu, a s obzirom na to da je sve manje djece možemo očekivati i tendenciju pada u narednom periodu. Jako je bitno napomenuti i proces emigracije mlađe populacije”, ističe Majić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, dosta studenata se odlučuje za studiranje u inostranstvu.

“Studenti odlaze da studiraju u susjedne zemlje - Austriju i Sloveniju, jer dobijaju određene stipendije koje im omogućavaju lakše školovanje, a veliki broj studenata odlazi da studira i u Srbiju”, pojasnio je Majić.

Dodao je da je sigurno jedan od značajnih faktora što se iz godine u godinu smanjuje broj studenata i taj što svršeni studenti teže pronalaze posao.

“Tako se i izgubilo interesovanje za studiranje pa se mnogo učenika nakon svršene srednje škole odluči da radi neki zanat gdje ima posla”, zaključio je Majić.

Koliko će u narednoj akademskoj godini biti upisano studenata na prvi ciklus studija, sa Banjalučkog univerziteta ističu da će biti poznato tek nakon što se okonča i treći upisni rok.

Manje brucoša i u TK

Ove akademske godine na Univerzitet u Tuzli upisano je 1.410 studenata na 12 fakulteta i Akademiju dramskih umjetnosti.

Na Univerzitet u Tuzli upisano je 190 brucoša manje nego 2017.

Broj studenata svake godine je sve manji.

“Mislim da nijedan odsjek ne treba da bude ugašen. Nakon trećeg upisnog roka na nama je da uradimo detaljnu analizu i vidimo gdje se nalazimo, a nakon toga da odlučimo koji su to odsjeci na koje bismo eventualno mogli staviti moratorij. Ne ukinuti, ali ne treba ni upisivati sve odsjeke svake godine”, pojasnila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Na Odsjeku za geografiju ove godine nije upisan nijedan student. Iz Vlade TK tvrde da su svjesni izazova sa kojima se suočava visoko obrazovanje.

“To je posljedica demografskih odnosa i ono što smo imali u osnovnom i srednjem obrazovanju. Sada se to kao domino efekat preliva i na visoko obrazovanje. Mi ćemo se izboriti s ovim”, tvrdi Zlatan Muratović, ministar obrazovanja TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana