U Srpskoj više od 60.000 dijabetičara

S. Đ.
U Srpskoj više od 60.000 dijabetičara

Banjaluka - U Srpskoj su tokom prošle godine prijavljena 1.042 slučaja novooboljelih od dijabetesa melitusa, čime se ukupan broj oboljelih popeo na 60.130, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Naveli su i da je među novooboljelima 98 insulin zavisnih (dijabetes tip jedan) i 944 insulin nezavisnih (tip dva).

- Od ukupnog broja prijavljenih dijabetičara, 14.748 ili 25 odsto je tip jedan, a 45.382 odnosno 75 odsto je tip dva. Najveći broj prijavljenih i dalje je iz dobojske regije - rekli su za “Glas Srpske” u institutu povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava danas.

Dodaju da je uočeno da se broj oboljelih lagano povećava od rođenja do četvrte decenije života, a u petoj deceniji dolazi do naglog porasta broja oboljelih, sa najvećim brojem oboljelih u sedmoj deceniji života. Srebreničko Udruženje dijabetičara organizovalo je juče besplatnu akciju mjerenja nivoa šećera u krvi, pritiska i tjelesne težine. Predsjednik udruženja Miloš Nikolić rekao je da je u nekoliko slučajeva otkriven veći nivo šećera kod osoba koje nisu imale ili nisu znale da imaju ove tegobe, te im je sugerisano da se jave porodičnom ljekaru. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježiće danas i Dom zdravlja Bijeljina organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda na platou u centru grada od 12 do 14 časova, gdje će stanovnicima biti mjeren nivo šećera u krvi, a ljekari će davati savjete o značaju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

U svijetu trenutno sa šećernom bolesti živi više od 425 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2045. godine broj oboljelih porasti na 629 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana