У Српској више од 60.000 дијабетичара

С. Ђ.
У Српској више од 60.000 дијабетичара

Бањалука - У Српској су током прошле године пријављена 1.042 случаја новообољелих од дијабетеса мелитуса, чиме се укупан број обољелих попео на 60.130, казали су из Института за јавно здравство РС.

Навели су и да је међу новообољелима 98 инсулин зависних (дијабетес тип један) и 944 инсулин независних (тип два).

- Од укупног броја пријављених дијабетичара, 14.748 или 25 одсто је тип један, а 45.382 односно 75 одсто је тип два. Највећи број пријављених и даље је из добојске регије - рекли су за “Глас Српске” у институту поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, који се обиљежава данас.

Додају да је уочено да се број обољелих лагано повећава од рођења до четврте деценије живота, а у петој деценији долази до наглог пораста броја обољелих, са највећим бројем обољелих у седмој деценији живота. Сребреничко Удружење дијабетичара организовало је јуче бесплатну акцију мјерења нивоа шећера у крви, притиска и тјелесне тежине. Предсједник удружења Милош Николић рекао је да је у неколико случајева откривен већи ниво шећера код особа које нису имале или нису знале да имају ове тегобе, те им је сугерисано да се јаве породичном љекару. Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежиће данас и Дом здравља Бијељина организовањем бесплатних превентивних прегледа на платоу у центру града од 12 до 14 часова, гдје ће становницима бити мјерен ниво шећера у крви, а љекари ће давати савјете о значају здраве исхране и физичке активности.

У свијету тренутно са шећерном болести живи више од 425 милиона људи, а процјењује се да ће до 2045. године број обољелих порасти на 629 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана