У Српској укупно 14 пацијената обољело од морбила

ATV
У Српској укупно 14 пацијената обољело од морбила

Бањалука - Још двије особе у Републици Српској су обољеле од морбила, чиме је укупан број обољелих повећан на 14, потврђено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

"Ријеч је о два мушкарца рођена 1977. године из Новог Града, који су службено боравили на подручју Црне Горе гдје су имали контакт са обољелом особом. Након повратка у Републику Српску јавили су се и први симтоми обољења, тако да се ова два пацијента региструју као "увезени" случајеви", наводе из Института.

Крајем прошле седмице у Институту за јавно здравство Српске је потврђено да је један пацијент оболио од морбила, а ријеч је о дјетету из Шамца рођеном 2015. године, које је вакцинисано МРП вакцином.

У Модричи је крајем марта проглашена епидемија након што су обољели трудница и њено двоје дјеце узраста од три и пет година, док је у Источном Сарајеву епидемија морбила пријављена половином марта, након потврђена три повезана случаја и једног појединачног.

Морбили су вирусно, заразно обољење које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана