U Srpskoj podmetnuto 50 požara, izgorjelo 14 osoba

Nevena Bunić
U Srpskoj podmetnuto 50 požara, izgorjelo 14 osoba

Banjaluka - Čak 50 požara podmetnuto je u Srpskoj u ovoj godini, a vatrene stihije odnijele su 14 života.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) za 11 mjeseci ove godine evidentirano je 586 požara, dok ih je u prošloj godini bilo 913. Iako su vatrogasci ove godine daleko manje puta dignuti na noge nego lani, broj nastradalih u vatrenim stihijama je ostao gotovo isti.

- Lani je u vatrenim stihijama nastradalo 15 ljudi, a vještačenja su pokazala da su u istom periodu podmetnuta 92 požara. Ove godine bilo je 449 požara na privatnim kućama i objektima, dok je državne zgrade vatra zahvatila 137 puta - navela je portparolka MUP-a RS Mirna Miljanović.

Prije samo desetak dana nastradala je G. R. (83) u požaru u njenoj kući u Sandićima kod Brčkog. Nakon što su uočile vatru, komšije su pozvale policiju i vatrogasce koji su brzo ugasili požar. Tijelo starice pronađeno je na zgarištu.

Veseljko Marić (77) poginuo je krajem oktobra u požaru koji je izbio dok je pekao rakiju u šupi u selu Kruševo Brdo kod Kotor Varoša. Tragedija se desila, kako se pretpostavlja, jer je starac zaspao pored kotla. Iz kotla su izbili vatra i dim koji su se brzo proširili po šupi, a nesrećni starac nije uspio da se izvuče.

Požari su najčešće izbijali na livadama, šumama, pomoćnim objektima, kućama, poslovnim objektima i  vozilima.

- Ukupna procijenjena šteta pričinjena u požarima ove godine iznosi više od 5,5 miliona KM, dok je u 2017. godini iznosila više od 5,6 miliona KM. U ovoj godini najveća prijavljena materijalna šteta nastala je prilikom požara u preduzeću “Procesna oprema” u Trnu kod Laktaša i na benzinskoj pumpi “Slavuljica” u Derventi. U toku je utvrđivanje materijalne štete nastale na ta dva objekta - navela je Miljanovićeva.

Rukovodioci u “Procesnoj opremi” ispričali su “Glasu Srpske” da je vatra, koja je krajem novembra progutala njihovo preduzeće, izazvala štetu od milion i po maraka.

Benzinska stanica “Slavuljica petrol” izgorjela je sredinom novembra u samom centru Dervente. Vlasnik te pumpe Milorad Slavuljica izjavio je da šteta nastala u požaru iznosi dva miliona maraka. Zbog sumnje da su podmetnuli požar uhapšeni su sada već bivši poslovođa i radnik u benzinskoj stanici Rajko Latinović (28) i Slađan Stanojević (21). Oni su, navodno, zapalili pumpu da bi prikrili nastali manjak.

Izgorjela vozila

U MUP-u RS rekli su da su u prvih 11 mjeseci evidentirali 24 krivična djela u kojima je utvrđeno da su nepoznata lica izazvala požar na 27 automobila.

- Lani smo imali 28 ovakvih krivičnih djela izvršenih nad 30 vozila - naveli su u MUP-u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana