У Српској подметнуто 50 пожара, изгорјело 14 особа

Невена Бунић
У Српској подметнуто 50 пожара, изгорјело 14 особа

Бањалука - Чак 50 пожара подметнуто је у Српској у овој години, а ватрене стихије однијеле су 14 живота.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) за 11 мјесеци ове године евидентирано је 586 пожара, док их је у прошлој години било 913. Иако су ватрогасци ове године далеко мање пута дигнути на ноге него лани, број настрадалих у ватреним стихијама је остао готово исти.

- Лани је у ватреним стихијама настрадало 15 људи, а вјештачења су показала да су у истом периоду подметнута 92 пожара. Ове године било је 449 пожара на приватним кућама и објектима, док је државне зграде ватра захватила 137 пута - навела је портпаролка МУП-а РС Мирна Миљановић.

Прије само десетак дана настрадала је Г. Р. (83) у пожару у њеној кући у Сандићима код Брчког. Након што су уочиле ватру, комшије су позвале полицију и ватрогасце који су брзо угасили пожар. Тијело старице пронађено је на згаришту.

Весељко Марић (77) погинуо је крајем октобра у пожару који је избио док је пекао ракију у шупи у селу Крушево Брдо код Котор Вароша. Трагедија се десила, како се претпоставља, јер је старац заспао поред котла. Из котла су избили ватра и дим који су се брзо проширили по шупи, а несрећни старац није успио да се извуче.

Пожари су најчешће избијали на ливадама, шумама, помоћним објектима, кућама, пословним објектима и  возилима.

- Укупна процијењена штета причињена у пожарима ове године износи више од 5,5 милиона КМ, док је у 2017. години износила више од 5,6 милиона КМ. У овој години највећа пријављена материјална штета настала је приликом пожара у предузећу “Процесна опрема” у Трну код Лакташа и на бензинској пумпи “Славуљица” у Дервенти. У току је утврђивање материјалне штете настале на та два објекта - навела је Миљановићева.

Руководиоци у “Процесној опреми” испричали су “Гласу Српске” да је ватра, која је крајем новембра прогутала њихово предузеће, изазвала штету од милион и по марака.

Бензинска станица “Славуљица петрол” изгорјела је средином новембра у самом центру Дервенте. Власник те пумпе Милорад Славуљица изјавио је да штета настала у пожару износи два милиона марака. Због сумње да су подметнули пожар ухапшени су сада већ бивши пословођа и радник у бензинској станици Рајко Латиновић (28) и Слађан Станојевић (21). Они су, наводно, запалили пумпу да би прикрили настали мањак.

Изгорјела возила

У МУП-у РС рекли су да су у првих 11 мјесеци евидентирали 24 кривична дјела у којима је утврђено да су непозната лица изазвала пожар на 27 аутомобила.

- Лани смо имали 28 оваквих кривичних дјела извршених над 30 возила - навели су у МУП-у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана