У Српској остварени натпросјечни приноси пшенице

Срна
У Српској остварени натпросјечни приноси пшенице

Градишка - У Републици Српској ове године су пшеница и стрна жита имала натрпосјечан принос, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић. Пашалић је навео да је просјечан принос пшенице у Српској већи од пет тона по хектару, те да се очекује да укупна производња овог жита премаши 200.000 тона, уз остварен добар квалитет.

"Влада Републике Српске наставиће да пружа подршку пољопривредницима и подстицајима за произведену пшеницу, који износе 200 КМ по хектару засијане пшенице и пет фенинга по килограму", рекао је Пашалић у Рогољима код Градишке.


Он је напоменуо да цијену пшенице диктира тржиште, а према посљедњим информацијама, износи од 30 до 33 фенинга по килограму, зависно од квалитета.

"У наредном периоду дефинисаће се права цијена, јер доста произвођача пшеницу чува у силосима", навео је Пашалић.

Он је додао да ће веома брзо бити исплаћени дугови за прошлогодишње подстицаје пољопривредницима, након чега ће усплиједити ажурнија исплата подстицаја за ову годину.

"Остао је мањи дио неиплаћених подстицаја за прошлу годину. Динамика исплате зависи од ликвидности буџета, али се трудимо да исплата буде динамичнија, па молимо и произвођаче да имају разумијевања", рекао је Пашалић.

Он је додао да новац од клириншког дуга није пресудан за исплату подстицаја и да ће Влада увјек наћи начина да обезбиједи средства за те намјене.

Говорећи о пројектима наводњавања, Пашалић је рекао да су завршена два велика система за наводњавање у Бијељини и Пелагићеву, а тренутно се ради велики пројекат наводњавања у Братунцу у вриједности око осам милиона КМ.

"Потписаћемо уговор и за изградњу ситема за наводњавање на подручју Требиња, а након тога слиједе пројекти у Љубињу и Лијевче пољу. У Поткозарју је циљ да се обезбиједи наводњавање око 1.500 хектара засада воћа, гдје се тренутно врше геомеханичка истраживања која ће показати локације погодне за четири акумулације", навео је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана