У Српској 65 родитеља позвано да вакцинишу дјецу

nezavisne.com
У Српској 65 родитеља позвано да вакцинишу дјецу

Бањалука - Досад је позвано око 65 родитеља из РС да вакцинишу дјецу МРП вакцином, при чему се већина њих одазвала позиву, потврдили су из Инспектората РС.

Они су навели да је одређени број родитеља у међувремену већ вакцинисао дјецу, док су неки тражили додатно вријеме због тренутног здравственог стања дјетета, а мали број родитеља је потпуно одбио вакцинацију.

Додају да се, према информацијама којима располаже Здравствена инспекција, стање по питању обавезне вакцинације значајно поправља, чему поред смањеног интензитета антивакциналне кампање значајно доприноси правовремено и објективно информисање јавности од стране компетентних здравствених радника, али и информације о епидемијској појави морбила у дугим земљама, нарочито у Србији.

"Настојимо када год имамо прилику да дјелујемо превентивно, те смо истицали јавна обавјештења у здравственим установама којима смо указивали на обавезу родитеља да изврше имунизацију дјеце, а све у циљу заштите становништва од заразних болести и развијања свијести о важности вакцинације", кажу из Инспектората.

Додају да су против шест родитеља који су изричито против вакцинације здравствени инспектори РС поднијели захтјеве за покретање прекршајног поступка пред надлежним судовима.

"Досад је завршен један поступак пред надлежним судом на подручју Херцеговине, гдје је суд изрекао новчану казну у износу од 100 КМ родитељу. Новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из програма систематске имунизације износи од 100 КМ до 1.000 КМ", кажу из Инспектората.

Кажу да на основу Закона о заштити становништва од заразних болести, који регулише питање обавезне имунизације, домови здравља су обавјештавали здравствену инспекцију о родитељима који су одбили вакцинацију малишана.

На основу достављених података инспектори су позивали родитеља да се изјасне да ли и даље одбијају вакцинацију, при чему им се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на новчане казне које закон предвиђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана