U Sarajevu proslavljena Kineska nova godina

Srna
U Sarajevu proslavljena Kineska nova godina

Sarajevo - Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je večeras u Sarajevu da je u proteklih nekoliko godina inicijativom i saradnjom “Pojas i put” i “16 plus jedan” znatno unaprijeđena saradnja dvije zemlje.

Đi je naveo da je prošlogodišnjim ukidanjem viza u velikoj mjeri olakšana razmjena između stanovnika BiH i Kine.

“Broj kineskih turista u Sarajevu raste iz dana u dan, a ove godine mnogi od njih su odabrali da u ovom gradu proslave kinesku novu godinu. Uvjeren sam da će zajedničkim naporima i saradnjom između Kine i BiH biti postignuto više rezultata”, rekao je Đi, obraćajući se zvanicama uoči početka koncerta Ansambla pjesme i plesa narodnosti “Ksinganmeng” iz Unutrašnje Mongolije, koji je organizovan povodom obilježavanja Kineske nove godine.

On kaže da je, prema lunarnom kineskom kalendaru, danas prvi dan punog mjeseca 2019. godine koji Kinezi zovu festival lampiona i koji simbolizuje okupljanje, harmoniju i sreću.

Đi je pojasnio da mu je posebno drago što prisutni imaju priliku da uživaju u nastupu umjetnika iz Unutrašnje Mongolije koji će predstaviti svoju izvornu umjetnost sa tipičnim etničkim mongolskim karakteristikama.

Ansambl pjesme i plesa narodnosti “Ksinganmeng” iz Unutrašnje Mongolije učestvovao je na brojnim folklornim takmičenjima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu i za svoje nastupe dobijao brojne prestižne nagrade.

Nastup u Sarajevu posljednji je u okviru evropske turneje ansambla povodom Kineske nove godine.

Prije početka koncerta, ispred zgrade Narodnog pozorišta za građane Sarajeva priređen je vatromet.

Večerašnjem koncertu prisustvovali su brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života u BiH.

Kineska nova godina ili festival proljeća najznačajniji je praznik u Kini koji se proslavlja prvog dana prvog mjeseca nove lunarne godine i ustanovljen je još u vrijeme dinastije Ksia koja je vladala od 2100. do 1600. godine prije nove ere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana