У Републици Српској забиљежена два случаја морбила

Анадолија
У Републици Српској забиљежена два случаја морбила

Бањалука - У посљедњих седам дана у Републици Српској су евидентирана два случаја обољелих од морбила, која међусобно нису повезана.

Према подацима Института за заштиту здравља РС један од обољелих је 26-годишњи мушкарац из Источне Илиџе, који се бави угоститељством, а који није вакцинисан ниједном дозом МРП вакцине.

Друго је једногодишње дијете из Власенице, а које је у претходном периоду боравило у Србији.

Од почетка епидемије у Србији од октобра прошле године, а гдје је забиљежено око 3.000 обољелих и седам смртних случајева, није било обољелих у РС, све до посљедњих седам дана.

"Ако будемо имали два или више везаних епидемиолошких случајева, пријавићемо епидемију. У наредном периоду ћемо пратити ситуацију", казала је докторица Љубица Јандрић начелник службе за епидемиологију Института за заштиту здравља РС.

Љекари из овог Института су упозорили да је проценат 95 одсто вакцинисаних становника солидан или задовољавајући за колективни имунитет, усљед којих не би требало доћи до епидемије. Упозоравају да је, нажалост, у посљедњих шест, седам година евидентан пад вакцинације у РС, те појачано дјеловање "антивакциналног лобија".

Јања Бојанић, помоћник директора за медицинске послове Института истакла је да је у РС у 2017. години обухват вацинисања дјеце је био 84 одсто у првој дози вакцине, а у ревакцинацији 86 одсто, док је у 2016. то било 74 одсто код прве вакцине, те код ревакцинације 84 одсто.

Она је апеловала на родитеље чија дјеца улазе у период вакцинације да их одведу на вакцинацију јер је то једино исправно што могу учинити.

Миодраг Марјановић, директор Института за заштиту здравља РС сматра да антивакцинална кампања грађане доводи у незгодну ситуцију, односно до повећања броја обољелих и смртности.

"Често апелујемо на родитеље, али поред изјава антивакциналног лобија, сав наш труд се побија. Случајеви у Србији су алармантни и морамо озбиљније кренути са вакцинацијом и морамо имати најмање 95 одсто обухват дјеце вакцинама", рекао је Марјановић.

Говорећи о забиљеженим случајевима грипе стручњаци су навели да  епидемиолошка ситуација у РС није алармантна, а да је у протеклој седмици је драстичан пад пријављених са симптомима грипе и није било смртних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана