U RS se gasi 80 odjeljenja

Dragana Keleč
U RS se gasi 80 odjeljenja

Banjaluka - Da Republika Srpska ima ozbiljan demografski problem, najbolji svjedoci su srednje škole, u kojima će na jesen u klupe sjesti 1.980 učenika manje u odnosu na prošlu godinu ili za oko 80 odjeljenja.

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda RS, deveti razred osnovne škole ove godine pohađa 12.235 učenika, dok ih je lani bilo ukupno 14.215.

Da je iz godine u godinu sve manje đaka upozorava i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola RS Predrag Damjanović, koji ističe da je samo na području Banjaluke lani 500 učenika manje završilo deveti razred osnovne škole nego pretprošle godine.

- I ove školske godine očekujemo manje upisanih đaka nego lani. Još nemamo precizne podatke koliko će ih u iduću školsku godinu biti upisano, ali je evidentno da će svaka škola u Banjaluci imati bar jedno odjeljenje manje nego lani - kazao je Damjanović.

Istakao je da je ove sedmice održan sastanak sa direktorima srednjih škola regije Banjaluka, gdje je razmatran plan upisa za iduću školsku godinu.

- Manje đaka podrazumijeva i manji broj časova, što će se odraziti i na zaduženje profesora za iduću školsku godinu - istakao je Damjanović.

Dodao je da je na osnovu postojećih podataka dogovoreno da u svakom odjeljenju bude 26 učenika, izuzev ruralnih područja gdje može da bude manje đaka.

Predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske Stevo Pašalić rekao je da je već godinama loše stanje kada je u pitanju demografska slika školske populacije.

- U školama se već godinama smanjuje broj đaka. Loša demografija se prvo osjeća u osnovnim školama, gdje se u prosjeku godišnje upiše oko 2.500 manje prvačića. To se lančano prenosi i na srednje škole, u koje automatski dolazi manje broj svršenih osnovaca - istakao je Pašalić.

Dodao je da se manjim brojem učenika dovodi u pitanje i broj radnih mjesta u školama, jer ako se iz godine u godinu smanjuje broj đaka, veoma je moguće očekivati i smanjenje broja zaposlenih.

- Mnogim radnicima prijeti da postanu tehnološki višak, zbog toga što imaju sve manje đaka - dodao je Pašalić.

Najveći grad

Prošle jeseni u RS bilo je 191 odjeljenje manje u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, u 2011. godini bilo je 5.392 odjeljenja, dok je u 2012. formirano 5.201 odjeljenje.

- Najveći pad broja učenika bio je u Han Pijesku, Berkovićima i Vukosavlju, gdje je upisano oko 45 odsto manje djece nego lani - kažu u Ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana