U Njemačkoj nema lažnih diploma iz BiH

Srna
U Njemačkoj nema lažnih diploma iz BiH

Sarajevo - Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić istakao je tokom posjete njemačkoj Saveznoj agenciji za rad da su provjere o kupovini lažnih diploma pokazale da do sada nije bilo slučajeva da je neko sa falsifikovanom diplomom iz BiH otišao na rad u Njemačku.

- Nakon pojave informacija o kupovinama lažnih diploma organizovali smo niz sastanaka s ciljem utvrđivanja da li je bilo slučajeva da su sa takvim diplomama radnici iz BiH odlazili u Njemačku. Provjere u Njemačkoj su pokazale da do sada nije bilo takvih slučajeva - rekao je Bandić i dodao da svi radnici iz BiH moraju proći proceduru priznavanja diploma, što je jedan od načina da se prevare spriječe.

Bandić je napomenuo da Agencija od 2013. godine posreduje u zapošljavanju medicinskog kadra sa srednjom stručnom spremom u Njemačku i da je do sada, posredstvom ove agencije, posao dobilo 4.710 radnika.

On je istakao da su, prema riječima poslodavaca u Njemačkoj, radnici iz BiH jedni od najpoželjnijih i najboljih stranih radnika, te su poslodavci izuzetno zadovoljni njima.

- Njihova iskustva su pozitivna i kako su poslodavci zadovoljni radnicima, tako su i radnici zadovoljni uslovima rada - dodao je Bandić. Prema njegovim riječima, dogovoreno je da u što skorijem vremenu njemačka strana dostavi nacrt budućeg dogovora o saradnji za zapošljavanje radnika iz BiH sa traženim zanimanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana