У Њемачкој нема лажних диплома из БиХ

Срна
У Њемачкој нема лажних диплома из БиХ

Сарајево - Директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамер Бандић истакао је током посјете њемачкој Савезној агенцији за рад да су провјере о куповини лажних диплома показале да до сада није било случајева да је неко са фалсификованом дипломом из БиХ отишао на рад у Њемачку.

- Након појаве информација о куповинама лажних диплома организовали смо низ састанака с циљем утврђивања да ли је било случајева да су са таквим дипломама радници из БиХ одлазили у Њемачку. Провјере у Њемачкој су показале да до сада није било таквих случајева - рекао је Бандић и додао да сви радници из БиХ морају проћи процедуру признавања диплома, што је један од начина да се преваре спријече.

Бандић је напоменуо да Агенција од 2013. године посредује у запошљавању медицинског кадра са средњом стручном спремом у Њемачку и да је до сада, посредством ове агенције, посао добило 4.710 радника.

Он је истакао да су, према ријечима послодаваца у Њемачкој, радници из БиХ једни од најпожељнијих и најбољих страних радника, те су послодавци изузетно задовољни њима.

- Њихова искуства су позитивна и како су послодавци задовољни радницима, тако су и радници задовољни условима рада - додао је Бандић. Према његовим ријечима, договорено је да у што скоријем времену њемачка страна достави нацрт будућег договора о сарадњи за запошљавање радника из БиХ са траженим занимањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана