U Medicinsku školu u Banjaluci primljeni đaci koji nisu ni konkurisali

Dragana Keleč
U Medicinsku školu u Banjaluci primljeni đaci koji nisu ni konkurisali

Banjaluka - Medicinska škola u Banjaluci naknadno je upisala jedno odjeljenje sa 28 učenika, ali se u njemu nisu našli svršeni osnovci koji su na prijemnom ispitu ostali među prvima ispod crte, dok su primljene njihove kolege sa znatno manje bodova, pa čak i oni koji nisu ni konkurisali za tu školu.

Upis učenika u ovo odjeljenje izazvao je lavinu nezadovoljstva roditelja đaka i sumnju da je glavni kriterijum bila jačina veze. Dodatnu sumnju probudila je činjenica da se među upisanima našlo i petoro đaka koji nisu ni konkurisali za Medicinsku školu u jedinom upisnom roku kada su popunjena sva mjesta.

Novo odjeljenje sa 28 đaka za zanimanje medicinski tehničar formirano je pred sami početak nastave - 31. avgusta. Njegovo formiranje odobrilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

- Ne mogu da vjerujem šta se radi. Primljena su neka djeca koja su jedva prolazila četvorkom, a moje koje je odličan učenik i ima više od 65 bodova nije. Sramota je na koji način je formirano novo odjeljenje - kaže ogorčeno jedan od roditelja čije dijete nije uspjelo da upiše željenu školu iako je bilo tek nekoliko mjesta ispod crte, zbog čega se rodila nova nada kada su saznali da će biti formirano dodatno odjeljenje.

Roditelji su kivni i na upravu Medicinske škole, u kojoj su od juna ponavljali da neće biti novog upisivanja.

- Ubjeđivali su đake da uzmu dokumenta i upišu druge škole. Sada vidimo zašto su to radili - kaže jedan od roditelja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su zbog velike zainteresovanosti za Medicinsku školu dali saglasnost za upis dodatnog odjeljenja za zanimanje medicinski tehničar sa 28 učenika.

- Novo odjeljenje je formirano prema rang-listama. S obzirom na to da imamo pritužbe nekoliko roditelja u vezi sa proširenjem plana upisa u ovoj školi, ministarstvo će ih razmotriti i udovoljiti zahtjevima đaka i roditelja u slučajevima u kojima utvrdimo da su opravdane u smislu dodatnog proširenja odjeljenja za zanimanje medicinski tehničar - naglasili su u Ministarstvu prosvjete.

Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić kaže da ne zna kako se među primljenim đacima našlo i petoro onih čijih imena nema na spiskovima kandidata koji nisu primljeni u junskom upisnom roku, što znači da nisu ni konkurisali za tu školu, i da li su naknadno prešli iz neke druge škole.

- Nisam detaljno gledao ko je primljen, a ko ne - kazao je Jagodić navodeći da sve piše u odluci Ministarstva prosvjete koja se nalazi na oglasnoj tabli škole i da nema dodatnih komentara.

Na oglasnoj tabli stoji spisak 28 učenika primljenih u novo odjeljenje. Uz njihova imena, međutim, ne stoji i broj bodova. Spisak nije objavljen ni na sajtu škole kao što je to bio slučaj u junu kada su objavljene liste primljenih i kandidata koji nisu uspjeli da upišu medicinu. Upoređivanjem junskih spiskova i novoobjavljenog jasno se može vidjeti da je samo petoro naknadno primljenih đaka imalo više od 65 bodova, a da ih čak petoro uopšte nije među kandidatima koji su konkurisali. Primljeni su mali maturanti sa 60 bodova, dok su bez mjesta u klupama ove škole ostali pojedini odlikaši sa 66 bodova.

Osim velikog nezadovoljstva među onima koji nisu uspjeli da sjednu u klupe Medicinske škole, slična situacija je zavladala i u samoj školi. Za novoupisano odjeljenje, kako saznajemo, nema dovoljno ni učionica, ali ni profesora.

Jagodić kaže da su za sve pronašli adekvatno rješenje.

- Novo odjeljenje biće smješteno u učionicu koja je ranije korišćena kao kabinet anatomije. Angažovaćemo i još dva profesora, a za njihova radna mjesta planiramo da raspišemo konkurse - kazao je Jagodić.

Nova odjeljenja

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su nova odjeljenja učenika u školama iz oblasti zdravstva formirana i u Šamcu i Srebrenici.

- U Šamcu je odobreno formiranje još jednog odjeljenja fizioterapeuta, dok je u Srebrenici umjesto jednog odjeljenja u Gimnaziji, za koje je vladalo slabo interesovanje učenika, data saglasnost na promjenu plana upisa i upis jednog odjeljenja farmaceuta - kažu u Ministarstvu prosvjete i dodaju da je u Doboju u Medicinskoj školi proširen broj učenika u odjeljenjima sa 26 na 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana