У Медицинскu школу у Бањалуци примљени ђаци који нису ни конкурисали

Драгана Келеч
У Медицинскu школу у Бањалуци примљени ђаци који нису ни конкурисали

Бањалука - Медицинска школа у Бањалуци накнадно је уписала једно одјељење са 28 ученика, али се у њему нису нашли свршени основци који су на пријемном испиту остали међу првима испод црте, док су примљене њихове колеге са знатно мање бодова, па чак и они који нису ни конкурисали за ту школу.

Упис ученика у ово одјељење изазвао је лавину незадовољства родитеља ђака и сумњу да је главни критеријум била јачина везе. Додатну сумњу пробудила је чињеница да се међу уписанима нашло и петоро ђака који нису ни конкурисали за Медицинску школу у једином уписном року када су попуњена сва мјеста.

Ново одјељење са 28 ђака за занимање медицински техничар формирано је пред сами почетак наставе - 31. августа. Његово формирање одобрило је Министарство просвјете и културе РС.

- Не могу да вјерујем шта се ради. Примљена су нека дјеца која су једва пролазила четворком, а моје које је одличан ученик и има више од 65 бодова није. Срамота је на који начин је формирано ново одјељење - каже огорчено један од родитеља чије дијете није успјело да упише жељену школу иако је било тек неколико мјеста испод црте, због чега се родила нова нада када су сазнали да ће бити формирано додатно одјељење.

Родитељи су кивни и на управу Медицинске школе, у којој су од јуна понављали да неће бити новог уписивања.

- Убјеђивали су ђаке да узму документа и упишу друге школе. Сада видимо зашто су то радили - каже један од родитеља.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су због велике заинтересованости за Медицинску школу дали сагласност за упис додатног одјељења за занимање медицински техничар са 28 ученика.

- Ново одјељење је формирано према ранг-листама. С обзиром на то да имамо притужбе неколико родитеља у вези са проширењем плана уписа у овој школи, министарство ће их размотрити и удовољити захтјевима ђака и родитеља у случајевима у којима утврдимо да су оправдане у смислу додатног проширења одјељења за занимање медицински техничар - нагласили су у Министарству просвјете.

Директор Медицинске школе Владимир Јагодић каже да не зна како се међу примљеним ђацима нашло и петоро оних чијих имена нема на списковима кандидата који нису примљени у јунском уписном року, што значи да нису ни конкурисали за ту школу, и да ли су накнадно прешли из неке друге школе.

- Нисам детаљно гледао ко је примљен, а ко не - казао је Јагодић наводећи да све пише у одлуци Министарства просвјете која се налази на огласној табли школе и да нема додатних коментара.

На огласној табли стоји списак 28 ученика примљених у ново одјељење. Уз њихова имена, међутим, не стоји и број бодова. Списак није објављен ни на сајту школе као што је то био случај у јуну када су објављене листе примљених и кандидата који нису успјели да упишу медицину. Упоређивањем јунских спискова и новообјављеног јасно се може видјети да је само петоро накнадно примљених ђака имало више од 65 бодова, а да их чак петоро уопште није међу кандидатима који су конкурисали. Примљени су мали матуранти са 60 бодова, док су без мјеста у клупама ове школе остали поједини одликаши са 66 бодова.

Осим великог незадовољства међу онима који нису успјели да сједну у клупе Медицинске школе, слична ситуација је завладала и у самој школи. За новоуписано одјељење, како сазнајемо, нема довољно ни учионица, али ни професора.

Јагодић каже да су за све пронашли адекватно рјешење.

- Ново одјељење биће смјештено у учионицу која је раније коришћена као кабинет анатомије. Ангажоваћемо и још два професора, а за њихова радна мјеста планирамо да распишемо конкурсе - казао је Јагодић.

Нова одјељења

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су нова одјељења ученика у школама из области здравства формирана и у Шамцу и Сребреници.

- У Шамцу је одобрено формирање још једног одјељења физиотерапеута, док је у Сребреници умјесто једног одјељења у Гимназији, за које је владало слабо интересовање ученика, дата сагласност на промјену плана уписа и упис једног одјељења фармацеута - кажу у Министарству просвјете и додају да је у Добоју у Медицинској школи проширен број ученика у одјељењима са 26 на 30.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана