У Источном Сарајеву одиграна представа “Жуте чизме”

Срна
У Источном Сарајеву одиграна представа “Жуте чизме”

Источно Сарајево - У Источном Новом Сарајеву вечерас је одиграна представа “Жуте чизме” Форум театра, редитеља Анеса Осмића, која говори о тешкоћама са којима се у данашњем друштву сусрећу силоване и злостављане особе, те о посљедицама и траумама у њиховим животима.

Циљ представе, у којој учествују млади глумци из Бијељине, Гацка, Источног Сарајева и Сарајева, јесте да се скрене пажња јавности на проблеме са којима се сусрећу силоване и злостављане особе.

Представа је заснована на истинитим исказима жртава протеклог рата, а настала је у оквиру пројекта који се фокусира на разбијање стигматизације лица која су преживјела секусално насиље током рата.

Пројекат спроводи Популациони фонд УН /УНФПА/ заједно са партнерима у 12 локалних заједница у БиХ, а подржава га Влада Велике Британије.

Британски амбасадор у БиХ Метју Филд истакао је да стигматизација жртава сексуалног насиља повећава њихову патњу, што је велика неправда и препрека да остваре правду и права.

“Морамо урадити све како би промијенили став друштва о питању преживјелих и злочина које су претрпјели. Драго ми је што Уједињено Краљевство подржава младе умјетнике и активисте који су одлучили да испричају причу преживјелих и да покрену дијалог у заједницама о овом тешком питању”, нагласио је Филд.

Представник Популационог фонда УН Доина Болога истакла је да је прије неколико година инициран програм борбе против стигме за жртве које су претрпјеле сексуално насиље и да се помогне њиховим породицама.

“Схватили смо да је на овим просторима важно да се ангажује заједница и да се промјени стање ума у јавном мњењу”, рекла је Болога и додала да су сваки пут након ове представе видјели значајну реакцију заједнице.

Она је нагласила да у представи учествују млади који кроз овај начин могу да изразе своје осјећаје и да успоставе контакт са публиком и на тај начин покрену и рјешавају питања сексуалног насиља.

Према њеним ријечима, саставни дио представе је дискусија глумаца и публике с циљем разбијања стигме над жртвама сексуалног насиља, те стварање међусобног разумијевања и поштовања.

“Радимо на томе да припремамо систем да буде у стању да реагује и да одговори на потребе жртава”, нагласила је Болога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана