U Hercegovini tokom šest mjeseci preduzete mjere prema 1.831 migrantu

Srna
U Hercegovini tokom šest mjeseci preduzete mjere prema 1.831 migrantu

Sarajevo - U zoni odgovornosti Jedinice granične policije Trebinje tokom šest mjeseci 2018. godine policijski službenici preduzeli su mjere prema 1.831 državljaninu zemalja visokog migracionog rizika koji su ilegalno ušli ili pokušali ilegalno ući u BiH, podaci su Granične policije BiH.

Tokom sastanka zamjenika direktora Granične policije BiH Fahrudina Halača, načelnika Kancelarije za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Vladimira Popovića i načelnika Uprave za operacije Predraga Radojčića sa vršiocem dužnosti komandira Jedinice granične policije Trebinje Milenkom Kujundžićem razgovarano je o postignutim rezultatima i aktivnostima na sprečavanju ilegalnih migracija preko teritorije BiH.


Halač je rekao da Granična policija od oktobra 2017. godine preduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažovanja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracionom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažovanje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, saopšteno je iz Granične policije BiH.

“Procjene o preraspoređivanju službenika donose se na osnovu analiza bezbjednosti, frekvencije na pojedinim graničnim prelazima i raspoloživog ljudstva i materijalno–tehničkih sredstava u jedinicima”“, naveo je Halač.

On je istakao da je angažovanje policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji na području istočne Hercegovine sa pripadnicima Granične policije vrše nadzor granice, predstavlja značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija.

On je pojasnio da su ilegalne migracije u nadležnosti više organa u BiH, te da Granična policija preduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji s ciljem nadzora granice - patrole, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-bezbjednosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, zaprečavanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske granice, te sprovođenje operativnih akcija i mješovitih patrola uz zajedničku granicu BiH sa susjednim zemljama.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja sa Službom za poslove sa strancima BiH, MUP-om Republike Srpske, kao i svim organima u BiH i susjednim zemljama relevantnim za pitanja ilegalnih migracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana