У Херцеговини током шест мјесеци предузете мјере према 1.831 мигранту

Срна
У Херцеговини током шест мјесеци предузете мјере према 1.831 мигранту

Сарајево - У зони одговорности Јединице граничне полиције Требиње током шест мјесеци 2018. године полицијски службеници предузели су мјере према 1.831 држављанину земаља високог миграционог ризика који су илегално ушли или покушали илегално ући у БиХ, подаци су Граничне полиције БиХ.

Током састанка замјеника директора Граничне полиције БиХ Фахрудина Халача, начелника Канцеларије за професионалне стандарде и унутрашњу контролу Владимира Поповића и начелника Управе за операције Предрага Радојчића са вршиоцем дужности командира Јединице граничне полиције Требиње Миленком Кујунџићем разговарано је о постигнутим резултатима и активностима на спречавању илегалних миграција преко територије БиХ.


Халач је рекао да Гранична полиција од октобра 2017. године предузима мјере у складу с Планом ванредног ангажовања полицијских службеника и опреме у зонама одговорности јединица које су изложене појачаном миграционом притиску, а који подразумијева максимално ангажовање расположивог људства и материјално-техничких средстава, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

“Процјене о прераспоређивању службеника доносе се на основу анализа безбједности, фреквенције на појединим граничним прелазима и расположивог људства и материјално–техничких средстава у јединицима”“, навео је Халач.

Он је истакао да је ангажовање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који на подручју источне Херцеговине са припадницима Граничне полиције врше надзор границе, представља значајан корак у борби против илегалних миграција.

Он је појаснио да су илегалне миграције у надлежности више органа у БиХ, те да Гранична полиција предузима низ превентивних и репресивних мјера и радњи с циљем надзора границе - патроле, надзор и осматрање, прикупљање обавјештајно-безбједносних података, постављање засједа и контролних пунктова, запречавање мјеста погодних за илегалне преласке границе, те спровођење оперативних акција и мјешовитих патрола уз заједничку границу БиХ са сусједним земљама.

На састанку је истакнута добра сарадња са Службом за послове са странцима БиХ, МУП-ом Републике Српске, као и свим органима у БиХ и сусједним земљама релевантним за питања илегалних миграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана