U Gradiškoj od početka godine pronađena 132 migranta

ATV
U Gradiškoj od početka godine pronađena 132 migranta

Gradiška - Opština Gradiška zbog specifičnog geografskog položaja na granici sa Evropskom unijom jedna je od krajnjih destinacija migrantskih ruta u Bosni i Hercegovini. U posljednjih nekoliko mjeseci pripadnici Policijske uprave Gradiška registrovali su na više desetina migranata koji među stanovnicima, uprkos činjenici da nije bilo ekscesa, izazivaju nelagodu i zabrinutost.

Od početka migrantske krize stanovnici Gradiške, zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Gradiška, stalno su na oprezu.

“Prilikom dobijanja prijave za lica koja izgledom asociraju na migrante, naši službenici odlaze na lice mjesta i pronalaze ta lica, utvrđuju njihov identitet, ako je to moguće. Sa njima obavljaju razgovore i potom ih predaju Graničnoj policiji BiH i o tome obavještavaju Službu za poslove sa strancima”, ističe načelnik Odjeljenja policije PU Gradiška Dejan Trifković.

Pošto se sve aktivnosti dešavaju uglavnom noću, rijetki su se susreli sa migrantima u gradu na Savi. Poznate su i lokacije gdje se najčešće zadržavaju. To je područje carinskog terminala i sportske dvorane “Servicijum” koja je u izgradnji. Zasad, na svu sreću, bez negativnih konotacija.

U policiji ističu da nisu prijavljena nikakva narušavanja javnog reda i mira, niti je bilo krivičnih djela. Međutim dodaju da sama njihova pojava i masovnost kod građana izazivaju uznemirenost.

Građani i pored relativno mirne situacije apeluju na preduzimanje konkretnih koraka nadležnih državnih institucija. Kažu, straha u suštini nema, ali misle da državni organi na nivou BiH ne rade svoj posao jer u ekonomskoj situaciji, u kakvoj je BiH, migranti im, kažu, ne trebaju. 

Od početka migrantske krize na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška, na područjima opština Gradiška i Srbac, registrovana su 132 lica u neposrednoj blizini graničnog područja na rijeci Savi uglavnom iz Sirije, Libije i Avganistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana